Przejdź do głównej zawartości

Wyśmienite smaki w Bel Etage



Gdy wraz z innymi lubelskimi blogerkami zostałam zaproszona na degustację do restauracji Bel Etage w w IBB Grand Hotelu Lublinianka bardzo się ucieszyłam, a i smakowe zmysły zostały rozbudzone. Jak się później okazało bardzo słusznieJ

W degustacji towarzyszyły mi dziewczyny z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej: Edyta, Dorota, Julianna, Marta, Marlena

W holu hotelu zjawiłyśmy się punktualnie o godzinie 17, gdzie miło przywitała nas dyrektor ds. marketingu pani Beata Twardowska oraz kierownik restauracji pan Grzegorz Całuch.

Przeszliśmy do sali restauracyjnej, gdzie tuż przy oknie, czekał na nas pięknie nakryty stół. Miejsce w sam raz dopasowane na blogerskie potrzeby pstrykania mnóstwa zdjęć (szczególnie bezpośrednio przed spożyciem)


Po rozmowach oraz podaniu napoi chłodzących (woda, soki i białe wino), pierwszą zaserwowano nam bardzo smaczną roladkę z piersi kaczki z orzeźwiającą sałatką z ogórków i kawiorem z tapioki. Prawidłowo nazwaną starterem. Nasze apetyty, jaki i kubki smakowe zostały wyraźnie pobudzone.




Następnie podano: szparagi z pierzynką z orzechów laskowych i nerkowca smażone na oleju kokosowym. Ta przystawka szczególnie przypadła mi do gustu. Wyśmienite połączenie: słone orzechy, olej kokosowy i świeże, zielone szparagi. Po prostu Pycha!!!



 
Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i pieczarkami oraz marynowanymi warzywami (marchew, cukinia, ogórek) podana w nieco niższej temperaturze (ze względu na gorący, ale nie upalny dzień). Super smak, pikantna w sam raz i rozgrzewająca. Polecam.


Zaś jako danie główne: pierś z kaczki z purée jabłkowym z żurawiną, rabarbarem marynowanym z korzennymi przyprawami oraz kluseczkami kładzionymi podsmażanymi na maśle. Te dodatki do kaczki obłędne. Szczególnie ten rabarbar! Jego cudowny smak podkręcony przyprawami korzennymi. Jabłkowo-żurawinowe purée podkreślające smak kaczki oraz delikatne kładzione kluseczki. To danie kompletnie nas nasyciło. A przed nami  był jeszcze deser.


Chwalony przez dyrektora hotelu pana Marcina Ankiersztejn, oczekiwany z niecierpliwością, choć żołądki nadal pełne. Nawet sam szef kuchni pan Artur Góra przyszedł, aby również zobaczyć nasze miny. Gdy wreszcie został podany nie wierzyłyśmy własnym oczom. Uśmiechy, takie od ucha do ucha, pojawiły się u każdej z nas. Lody orzechowe (z kawałkami orzechów) zapieczone w puszystej bezie, macerowane sosem truskawkowym i limonkowym, z kawałkami truskawek. Super, dla mnie bomba. Oj ogromna to była porcjaJ


Wrażenia z degustacji są bardzo pozytywne. Wspaniała atmosfera, wykwintne dania i dopieszczone kubki smakowe. Oby więcej takich spotkań. Smacznie polecam Wam to miejsceJ

Rezerwacji stolika można dokonać też na stronie internetowej 

Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka 
ul. Krakowskie Przedmieście 56 
20-002 Lublin

tel. +48 81 44 66 263

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....