Przejdź do głównej zawartości

Nominacja do Liebster Blog Award


Bardzo cieszę się i smacznie dziękuję Moim Kulinarnym Rozterkom
za docenienie mych starań i nominacjęJJJ


Zasady zabawy brzmią następująco: Nominację otrzymuje się od innej osoby blogującej "za tzw. dobrze wykonaną robotę". Otrzymują ją osoby, które na swoim mają mniej niż 200 obserwatorów. Osoba wyróżniona odpowiada na 11 pytań, nominuje kolejne 11 osób. Należy poinformować nowo nominowane osoby. Warunek: nie wolno nominować osoby, od której otrzymało się wyróżnienie.

Oto pytania, które zostały mi przesłane:
  1. Co daje Ci prowadzenie bloga kulinarnego?
Frajdę
  1. Co sprawia Ci największy problem w kuchni?
Jej sprzątanieJ
  1.  Co zjadłaś/eś najdziwniejszego w sowim życiu?
Trudno powiedzieć nie jestem sowąJ
  1.  Jaka jest Twoja popisowa potrawa?
Pies jako przyjaciel, kot jako niezbadany stan umysłu
6. Ulubiony drink?
banana mama
7.Pomysł na szybki deser?
Lody lub koktajl truskawkowy
8. Sposób na udany weekend?
Wśród przyjaciół
9. Ulubiona książka kucharska? 
Po prostu gotuj Pascal Brodnicki
10. Kuchnia tradycyjna czy fusion?
Zależne do nastroju
11. Czym dla Ciebie jest gotowanie?
Przyjemnością

Oto nominowane przeze mnie blogi:


Oto moje pytania:
  1. Jak często się śmiejesz?
  2. Masz zwierzaka ? Jeśli tak to jakiego?
  3. Nocny marek czy ranny ptaszek?
  4. Jaki owoc lubisz najbardziej ?
  5. Najchętniej zjadłabyś/zjadłbyś ?
  6. Ulubiona przyprawa/zioło to ?
  7. Jakie pierogi lubisz najbardziej?
  8. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?
  9. Twój smak z dzieciństwa to?
  10. Najpiękniejsze miejsce to?
  11. Odpoczywasz, gdy?


    Komentarze

    1. Bardzo dziękuję za nominację! Postaram się jak najszybciej odpowiedzieć :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Fajne blog. Świetnie się czyta. Fajne pomysły. Obserwuję i liczę na rewanż.

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

    Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

    Topielec

    Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie

    Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

    Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

    Pasta z buraków na kanapki

    Przepyszna buraczana pasta wprost do posmarowania kanapki lub do podjadania łyżeczką. Zwłaszcza w Dniu Buraka , a takie święto właśnie dziś obchodzimy Zachęcam wszystkich, szczególnie tych którzy uwielbiają buraczany kolor i smak. W proponowanej paście podkręcony nieco czosnkiem i pieprzem. Wymieszany z ziarnkami dyni i siemienia   lnianego , czyli samo zdrowie. Gdy za pierwszym razem przygotowywałam tą pastę domowi mężczyźni: duży i mały, zaglądali do kuchni z ciekawością  ci robię tym razem? Odpowiedziałam iż pastę z buraków, na co usłyszałam zgodne: Fu. Jednak, gdy ją już podałam na kanapkach większy domownik czyli Mąż objadał się ze smakiem tą pastą z buraków. Brzdąc jak narazie nie gustuje w burakach ani buraczanym kolorze za wyjątkiem barszczu ukraińskiego.....Cóż może niebawem się przekona:) Pasta z buraków na kanapki Składniki: 2 buraki 100 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego 1-2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z o

    Hołojec

    Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!