Zwykle mufinki przyrządzam na słodko, te jednak są w stylu wytrawnym w
dodatku greckim. Smakują znakomicie na pikniku i w podróży. Jako drugie śniadanie w pracy lub szkole.
Składniki:
na 24 szt.
1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
270 g sera feta lub typu feta
400 g mąki pszennej
250 ml mleka
pół kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa
sól
ew. suszona bazylia
Przygotowanie: Paprykę posmarować oliwą i piec
30 minut w temperaturze 180ºC. Gdy skórka zrobi się brązowa wyjąć i włożyć do
mocno osolonej zimnej wody. Paprykę wyjąć z wody, usunąć nasienne gniazdo,
zdjąć skórkę i posiekać miąższ. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło rozpuścić.
Mąkę dodać do masy jajeczno-mlecznej, następnie dodać proszek do pieczenia i
sól. Wymieszać. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Dodać pokruszoną
fetę posiekaną paprykę. Wymieszać. Nie należy mieszać zbyt długo, ciasto
powinno być grudkowate Na koniec dodałam suszoną bazylię. Blaszkę na mufinki
wyłożyć papilotkami i każdy dołek wypełniać ciastem do ¾ głębokości. Piec 20
minut, w temperaturze 200ºC.
musze sie w koncu skusis na wytrawne muffiny :)
OdpowiedzUsuńpapryka i feta - pycha!
Świetne! Ostatnio zakochałam się w wytrawnych muffinkach. Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńja uwielbiam takie muffiny :) czasami bardziej zajdam je ze smakiem, niż te słodkie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam wytrawnych muffinek, przekonałaś mnie.
OdpowiedzUsuń