Przejdź do głównej zawartości

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami







Ach jak wczoraj było cudownie. Spacer po Roztoczu a konkretnie po Czartowym Polu przez malowniczą dolinę rzeki Sopot. Słonko coraz nas przygrzewało, było przyjemnie, ale nie gorąco. Korzystając z tzw uroków natury urządziliśmy sobie piknik: Były kanapki, sałatka makaronowa, pomidorki koktajlowe i małe, co nieco dla ukochanego czworonogaJ
Sałatka smakowała nam wybornie. Myślę, że to również smaczny pomysł na grilla, do szkoły, na uczelnię czy do pracy:)

Składniki: na 2-3 osoby


  • 250 g ulubionego makaronu
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • pół paczki łuskanego słonecznika
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól
  • oliwa/olej

Przygotowanie: Ugotuj makaron. (Następnie przelej go zimną wodą by kluchy się nie sklejały). Rozgrzej patelnię. Wsyp ziarnka słonecznika, mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij jak zaczną się rumienić (trzeba uważać, aby ich nie spalić- najpierw nic się nie dzieje dopiero później zaczynają się rumienić i wtedy nastaje ten moment, kiedy łatwo je spalić). Do miski/pudełka wsyp makaron, posiekane pomidory suszone, uprażony słonecznik. Następnie posiekane listki natki i bazylii. Wlej oliwę/olej i dopraw do smaku. Smacznego:)


Akcja Kolacja

Komentarze

  1. Takie sałatki na wynos to faktycznie bardzo dobra i przydatna rzecz - a domowe oczywiście najlepsze! ;]]

    (te ziarenka słonecznika na Twojej sałatce przypomniały mi upierdliwe leśne mrówki, które kiedyś dobrały się do mojego prowiantu na wycieczce w lesie, haha, reeety... xD)

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lesie były mrówki, ale na szczęście nie dobrały się do mojej sałatki:)

      Usuń
  2. zazdroszczę spacerku na łonie natury.. mnie się marzy piknik o poranku;)
    huh, no ale raczej w najbliższej przyszłości się nie zapowiada, bo brak wolnych poranków.

    A sałateczka pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze trochę i będzie następny dłuższy weekend:) myślę, ze wtedy ten piknikowy poranek ma szansę:)

      Usuń
  3. Pysznie i bardzo delikatnie wygląda :>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. S