Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z cukinii


Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się tu. A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni. 
Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarekJ Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecamJ

Składniki: na 1 keksówkę

·        1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości)
·        3 jaja
·        1 duża marchew
·        1 cebula
·        3 ząbki czosnku
·        ¼ szklanki oleju
·        ¾ szklanki bułki tartej
·        ½ szklanki płatków owsianych
·        sól, pieprz
·        ulubione zioła: majeranek, tymianek

Przygotowanie:  Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne (młodych cukinii nie musisz). Zetrzyj na trace o grubych oczkach. Posól i dostaw na 15 minut, aby puściła sok. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ubij pianę z białek,  a żółtka rozbełtaj w miseczce. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj cukinię z bułka tartą i płatkami owsianymi. Dodaj marchew, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj:) Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia/ posmaruj masłem i obsyp bułka tartą i przełóż powstałą masę. Piecz przez godzinę w 180 °C, aż wierzch się zarumieni. Jedz i smakuj jak najbardziej lubiszJ 

Komentarze

  1. ooo BARDZO chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze byłam niechętnie nastawiona do wegetarianskich pasztetów, dopóki nie spróbowałam pasztetu z cieciorki i pomidorów. Był super;) taki cukiniowy też chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, placuszków z cukinii pojawia się wiele, ale pasztetu jeszcze nie widziałam. koniecznie muszę wypróbować, zwłaszcza, że wygląda prześlicznie:), Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi się podoba! mam zapas cukinii, zrobię! (jak się trochę ochłodzi) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie nowatorskie przepisy, a przy tym zupełnie proste i smaczne:)
    Zapraszam do mnie, trwa konkurs w którym można wygrać wspaniałe nagrody, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurdeeee dlaczego ja nie kupiłam dziś cukinii a miałam ją w reku. No cóż spacerek do sklepu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada pieknie i mega smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. co z białkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszne spostrzeżenie:) białka trzeba dodać na sam koniec przed przełożeniem do keksówki i delikatnie wymieszać:) zaraz naprawię usterkę:) dzięki:)

      Usuń
  10. Bardzo, bardzo, ale to bardzo mi się ten pasztet spodobał! Przepis banalnie prosty w wykonaniu, lekki dla żołądka (mało oleju), a efekt końcowy przesmaczny - czyli mój ulubiony sposób gotowania! Naprawdę świetny pomysł i na pewno będę regularnie do Ciebie zaglądać po kolejne :) Przepis wykorzystałam niemal natychmiast po jego wy-GOOGLE-aniu. Za moim przykładem poszła wkrótce też i Rodzicielka, z równie apetycznymi konsekwencjami. Relacja z wrażeń tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/dietetyczny-pasztet-z-cukinii.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie dziękuję i cieszę się,że tak Wam smakuje. Dobry pomysł z tymi uchylonymi drzwiczkami od piekarnika:) Następnym skorzystam z tego pomysłu:)

      Usuń
  11. Prosto i smacznie. Tylko czym można zastąpić bułkę tartą? Więcej płatków albo maka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

    Biszkopt z porzeczkami : czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakował J Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka , czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki. Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta , Dorota , Julianna , Anna , Agnieszka , Marlena i Marta . Zajrzyjcie tam również J Składniki: 6 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli soku z cytryny 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). N

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie