Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z cukinii


Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się tu. A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni. 
Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarekJ Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecamJ

Składniki: na 1 keksówkę

·        1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości)
·        3 jaja
·        1 duża marchew
·        1 cebula
·        3 ząbki czosnku
·        ¼ szklanki oleju
·        ¾ szklanki bułki tartej
·        ½ szklanki płatków owsianych
·        sól, pieprz
·        ulubione zioła: majeranek, tymianek

Przygotowanie:  Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne (młodych cukinii nie musisz). Zetrzyj na trace o grubych oczkach. Posól i dostaw na 15 minut, aby puściła sok. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ubij pianę z białek,  a żółtka rozbełtaj w miseczce. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj cukinię z bułka tartą i płatkami owsianymi. Dodaj marchew, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj:) Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia/ posmaruj masłem i obsyp bułka tartą i przełóż powstałą masę. Piecz przez godzinę w 180 °C, aż wierzch się zarumieni. Jedz i smakuj jak najbardziej lubiszJ 

Komentarze

  1. ooo BARDZO chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze byłam niechętnie nastawiona do wegetarianskich pasztetów, dopóki nie spróbowałam pasztetu z cieciorki i pomidorów. Był super;) taki cukiniowy też chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, placuszków z cukinii pojawia się wiele, ale pasztetu jeszcze nie widziałam. koniecznie muszę wypróbować, zwłaszcza, że wygląda prześlicznie:), Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi się podoba! mam zapas cukinii, zrobię! (jak się trochę ochłodzi) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie nowatorskie przepisy, a przy tym zupełnie proste i smaczne:)
    Zapraszam do mnie, trwa konkurs w którym można wygrać wspaniałe nagrody, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurdeeee dlaczego ja nie kupiłam dziś cukinii a miałam ją w reku. No cóż spacerek do sklepu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada pieknie i mega smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. co z białkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszne spostrzeżenie:) białka trzeba dodać na sam koniec przed przełożeniem do keksówki i delikatnie wymieszać:) zaraz naprawię usterkę:) dzięki:)

      Usuń
  10. Bardzo, bardzo, ale to bardzo mi się ten pasztet spodobał! Przepis banalnie prosty w wykonaniu, lekki dla żołądka (mało oleju), a efekt końcowy przesmaczny - czyli mój ulubiony sposób gotowania! Naprawdę świetny pomysł i na pewno będę regularnie do Ciebie zaglądać po kolejne :) Przepis wykorzystałam niemal natychmiast po jego wy-GOOGLE-aniu. Za moim przykładem poszła wkrótce też i Rodzicielka, z równie apetycznymi konsekwencjami. Relacja z wrażeń tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/dietetyczny-pasztet-z-cukinii.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie dziękuję i cieszę się,że tak Wam smakuje. Dobry pomysł z tymi uchylonymi drzwiczkami od piekarnika:) Następnym skorzystam z tego pomysłu:)

      Usuń
  11. Prosto i smacznie. Tylko czym można zastąpić bułkę tartą? Więcej płatków albo maka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami

    Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami – wspaniałe orzeźwienie. Lekka grejpfrutowa gorycz przełamana słodkością truskawek. Cytryna dla dopełnienia smaku. Słońce i wysokie temperatury wracają:) Pić więc trzeba więcej. Domowa lemoniada będzie w sam raz:) Czy bardzo gorąco czy też trochę mniej smacznie polecam grejpfrutową lemoniadę z truskawkami J Składniki: 1 grejpfrut 1 cytryna garść truskawek 1-1,5 litra wody 2-3  łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Rozpuść cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody. Grejpfruta i cytrynę obierz wraz z białą błonką. Pokrój je w plasterki. Truskawki również pokrój w plasterki. Owoce wrzuć do dzbanka. Zalej cukrowym syropem, dopełnij wodą. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka) na godzinę. Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami gotowa J Jedz, a raczej pij i smakuj J

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...