Przejdź do głównej zawartości

Golonka raciborska


Golonka, golonkaJ Rarytas smakoszy tłustych dań. Golonka najlepsza w piwie i jeszcze z piwem w kuflu, najlepiej piwem przyniesionym z Europejskiego Festiwalu Smaku. Lubelska starówka przez cały miniony weekend pełna była różnych kulinarnych atrakcji: zaproszeni goście, znakomici kucharze, warsztaty, konkursy, stragany pełne rozmaitych przysmaków (szkoda tylko, że kulinarnym blogerkom nic fajnego nie zaproponowano L miejmy nadzieję, że w następnym roku będzie lepiej ;).
W każdym razie sobotnie wczesne popołudnie uważam za bardzo udane. Słoneczko świeciło i przygrzewało w sam raz, a my chodziliśmy sobie po lubelskiej starówce kosztując, co raz przepysznych smakołyków przede wszystkim kuchni: polskiej, bałkańskiej i gruzińskiej. Nawet śliczny kubeczek udało mi się wygrać w konkursie promującym polskie produkty posiadające znaki europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Prawidłowo odpowiedziałam na pytanie dot. pierekaczewnikaJ

Ta zapiekana golonka została przygotowana w oparciu o przepis

Składniki:

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 szt golonek
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->włoszczyzna
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->1 piwo
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->1 kostka rosołowa
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->sól, ziele angielski, pieprz czarny, liście laurowe
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->zioła prowansalskie, papryka słodka
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->olej


Przygotowanie: Golonki umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą ( tak by przykryła golonki)i dodaj włoszczyznę Pokrusz i dodaj kostkę rosołową. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 1,5 h pod przykryciem uważając by woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu wyciągnij golonki z wody, nieco ostudź. Następnie natrzyj papryką, ziołami prowansalskimi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oleju i zalej szklanka piwa. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika nie przykrywając golonek, gdy ich skórki zaczną się przyrumieniać, podlewaj je piwem i powstałym podczas pieczenia sosem. Czas pieczeni to około 30-40minut, lecz zależy do od wielkości golonek i jak chrupiącą skórkę chcesz uzyskać, gdy już będzie odpowiednia-  nałóż, jedz i smakujJ  

Komentarze

  1. Moje ulubione piwko raciborskie, a goloneczka to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za golonką raczej nie szaleje ale ta wersja wydaję się całkiem zachęcająca. Spróbuje zrobić na pewno.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Mazurek orzechowo- kakaowy

To pierwszy mój mazurek. Kruche ciasto na spodzie; orzechy, migdały i miód w środku; polane polewą kakaową J To musi wybornie smakować. Ponoć z mazurkiem jest jak z panną, podobnie jak ona powinien być pięknie przystrojony J . Zapewni to znakomity smak i nada odświętnego charakteru J Wszystkim czytelnikom życzę radosnych, pogodnych a przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych. Mokrego Śmigusa Dyngusa również wszystkim życzę J Składniki: blacha 28x38 cm Kruche ciasto: ·         40 dag mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag masła ·         3 żółtka ·         szczypta soli Masa orzechowa: ·         3 garście orzechów włoskich ·         3 garście migdałów ·     ...