Racuszki, racuchy przepis stary
jak świat. Jedne z drożdżami inne z zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ze smacznymi
dodatkami: jabłkami, wiśniami czy rabarbarem. Świetnie smakują, najlepiej wtedy,
gdy są jeszcze ciepłe.
Ach te przepyszne racuszki. Dziś wersja z jogurtem
naturalnym, mąką pełnoziarnistą, jabłkami i cynamonem. Na wierzchu domowy dżem
morelowy. Tylko jeść i cieszyć się ich smakiemJ
Składniki :
·
1 duży kubek jogurtu naturalnego gęstego
·
1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
·
1 jajko
·
2 jabłka
·
2 łyżeczki cukru brązowego
·
cynamon
·
sól
·
olej
Przygotowanie: Jajko wbij do dużej miski i rozbełtaj np.
widelcem. Dodaj jogurt i stopniowo mąkę dwie łyżeczki cukru i szczyptę soli
Ucieraj najlepiej mikserem aż uzyskasz (ciasto powinno mieć gęstość śmietany).
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dwa jabłka (można ze skórką) i wymieszaj z
ciastem. Dodaj cynamon i ponownie wymieszaj.
Teraz rozgrzej olej na patelni. Kładź
ciasto łyżką na rozgrzanym oleju i smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor.
Jedz i smakujJ
Oczywiście możesz posypać je cukrem pudrem lub na wierch położyć ulubiony dżemJ
Bardzo lubię takie racuszki:) zapraszam do mnie szczyptę soli
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
UsuńA mi ślinka cieknie na widok takich racuszków, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńuwielbiam je, najbardziej gdy mam je robi:) U nas na szczypta soli nowa notka:)
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
UsuńPod wpływem tych zdjęć mam teraz ochotę na takie racuszki:)
OdpowiedzUsuńTo się smacznie skuś:)
OdpowiedzUsuń