piątek, 13 września 2013

Racuszki z jabłkami



Racuszki, racuchy przepis stary jak świat. Jedne z drożdżami inne z zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ze smacznymi dodatkami: jabłkami, wiśniami czy rabarbarem. Świetnie smakują, najlepiej wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. 
Ach te przepyszne racuszki. Dziś wersja z jogurtem naturalnym, mąką pełnoziarnistą, jabłkami i cynamonem. Na wierzchu domowy dżem morelowy. Tylko jeść i cieszyć się ich smakiemJ


Składniki :

·        1 duży kubek jogurtu naturalnego gęstego
·        1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
·        1 jajko
·        2 jabłka
·        2 łyżeczki cukru brązowego
·        cynamon
·        sól
·        olej


Przygotowanie: Jajko wbij do dużej miski i rozbełtaj np. widelcem. Dodaj jogurt i stopniowo mąkę dwie łyżeczki cukru i szczyptę soli Ucieraj najlepiej mikserem aż uzyskasz (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dwa jabłka (można ze skórką) i wymieszaj z ciastem. Dodaj cynamon i ponownie wymieszaj. 
Teraz rozgrzej olej na patelni. Kładź ciasto łyżką na rozgrzanym oleju i smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Jedz i smakujJ Oczywiście możesz posypać je cukrem pudrem lub na wierch położyć ulubiony dżemJ



10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie racuszki:) zapraszam do mnie szczyptę soli

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi ślinka cieknie na widok takich racuszków, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam je, najbardziej gdy mam je robi:) U nas na szczypta soli nowa notka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pod wpływem tych zdjęć mam teraz ochotę na takie racuszki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...