wtorek, 24 września 2013

Śnieżnik Niemiecki


Pyszne ciasto śliwkowo-brzoskiwniowe w dodatku dwu kolorowe. Super !!! 
Śliwki, brzoskwinie kakao i wanilia, jesz i smakujesz. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Gdy je podałam kolejne kawałki szybko znikały. Późnym latem lub jesienią smakuje najlepiej, wiec nie wiem skąd taka zimowa nazwa. A ten jakże smaczny przepis znalazłam tu i na pewno będę go częściej piecJ. Wam też je smacznie polecamJ


Składniki: na tortownicę 29 cm
  • 250g masła/margaryny (temp. pokojowa)
  • 1 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 szklanki maki tortowej
  • kawałek laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 -3 duże brzoskwinie (wydrylować)
  • 4 -5 śliwki (wydrylować)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: Masło/margarynę utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj jajka ciągle mieszając. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i ziarnka wanilii. Ciasto utrzyj na gładką masę. Następnie podziel je na dwie części. Białą część ciasta wylej na formę i wyrównaj powierzchnię. 
Do pozostałej części ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Na białym cieście (tym wylanym do tortownicy) ułóż połówki owoców środkiem do spodu. Na wierch wlej ciemne ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 ºC na 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie przetrzymaj chwilę do 10 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Jedz i ciesz się smakiemJ




3 komentarze:

  1. Nazwa może być od pudru na wierzchu, jeśli to typowy element - nie wiem, bo śnieżnik niemiecki to dla mnie zupełna nowość. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...