Pyszne ciasto śliwkowo-brzoskiwniowe w dodatku dwu kolorowe. Super !!!
Śliwki, brzoskwinie kakao
i wanilia, jesz i smakujesz. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepyszne w
smaku. Gdy je podałam kolejne kawałki szybko znikały. Późnym latem lub jesienią
smakuje najlepiej, wiec nie wiem skąd taka zimowa nazwa. A ten jakże smaczny
przepis znalazłam tu i na pewno będę go częściej piecJ. Wam też je smacznie polecamJ
Składniki: na tortownicę 29 cm
- 250g masła/margaryny (temp. pokojowa)
- 1 szklanki cukru
- 6 jaj
- 2 szklanki maki tortowej
- kawałek laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku
- 3 łyżki kakao
- 2 -3 duże brzoskwinie (wydrylować)
- 4 -5 śliwki (wydrylować)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie: Masło/margarynę utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj
jajka ciągle mieszając. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i ziarnka
wanilii. Ciasto utrzyj na gładką masę. Następnie podziel je na dwie części. Białą
część ciasta wylej na formę i wyrównaj powierzchnię.
Do pozostałej części ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Na białym cieście (tym wylanym do tortownicy) ułóż połówki owoców środkiem do spodu. Na wierch wlej ciemne ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 ºC na 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie przetrzymaj chwilę do 10 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Jedz i ciesz się smakiemJ
Do pozostałej części ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Na białym cieście (tym wylanym do tortownicy) ułóż połówki owoców środkiem do spodu. Na wierch wlej ciemne ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 ºC na 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie przetrzymaj chwilę do 10 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Jedz i ciesz się smakiemJ
Wygląda obłędnie mniam!:)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje:)
UsuńNazwa może być od pudru na wierzchu, jeśli to typowy element - nie wiem, bo śnieżnik niemiecki to dla mnie zupełna nowość. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń