Golonka, golonkaJ Rarytas smakoszy tłustych dań. Golonka najlepsza w piwie i jeszcze z piwem w kuflu, najlepiej piwem przyniesionym z Europejskiego Festiwalu Smaku. Lubelska starówka przez cały miniony weekend pełna była różnych kulinarnych atrakcji: zaproszeni goście, znakomici kucharze, warsztaty, konkursy, stragany pełne rozmaitych przysmaków (szkoda tylko, że kulinarnym blogerkom nic fajnego nie zaproponowano L miejmy nadzieję, że w następnym roku będzie lepiej ;).
W każdym razie sobotnie wczesne popołudnie uważam za bardzo udane. Słoneczko świeciło i przygrzewało w sam raz, a my chodziliśmy sobie po lubelskiej starówce kosztując, co raz przepysznych smakołyków przede wszystkim kuchni: polskiej, bałkańskiej i gruzińskiej. Nawet śliczny kubeczek udało mi się wygrać w konkursie promującym polskie produkty posiadające znaki europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Prawidłowo odpowiedziałam na pytanie dot. pierekaczewnikaJ
Ta zapiekana golonka została przygotowana w oparciu o przepis
Składniki:
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->3 szt golonek
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->włoszczyzna
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->1 piwo
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->1 kostka rosołowa
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->2 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->sól, ziele angielski, pieprz czarny, liście laurowe
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->zioła prowansalskie, papryka słodka
<!--[if !supportLists]-->· <!--[endif]-->olej
Przygotowanie: Golonki umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą ( tak by przykryła golonki)i dodaj włoszczyznę Pokrusz i dodaj kostkę rosołową. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 1,5 h pod przykryciem uważając by woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu wyciągnij golonki z wody, nieco ostudź. Następnie natrzyj papryką, ziołami prowansalskimi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oleju i zalej szklanka piwa. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika nie przykrywając golonek, gdy ich skórki zaczną się przyrumieniać, podlewaj je piwem i powstałym podczas pieczenia sosem. Czas pieczeni to około 30-40minut, lecz zależy do od wielkości golonek i jak chrupiącą skórkę chcesz uzyskać, gdy już będzie odpowiednia- nałóż, jedz i smakujJ
Moje ulubione piwko raciborskie, a goloneczka to prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńPiwko pyszne i Dziękuję:)
UsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
UsuńZa golonką raczej nie szaleje ale ta wersja wydaję się całkiem zachęcająca. Spróbuje zrobić na pewno.
OdpowiedzUsuńdziękuję i smacznie polecam:)
Usuń