Tarta Porto to nietuzinkowe
połączenie smaków. Sardynki z puszki, feta, cytryny i zielone oliwki. Wszystko
to na kruchym maślanym cieście. Połączenie smaków genialne. PychaJ
Przepis ten pochodzi
z książki ”Kocham gotować” Magdy Gessler. Wyszukałam, przygotowałam i
posmakowałam, więc zapisuję, co by smakować częściej. (nie mogę doczekać się następnego razu :))
Składniki: na okrągłą formę 29cm
na
ciasto:
·
300g mąki
·
250 g masła
·
łyżka wody
na
farsz:
·
250g fety
·
500 ml jogurtu naturalnego gęstego
·
szklanka startego sera typu gruyère
·
2 pieczone zielone papryki pokrojone w paski
·
biały pieprz
·
250g sardynek w oleju
·
garść zielonych oliwek
·
1 cebula
·
1 cytryna
·
cukier
Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj
masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Formę
wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto. Piecz przez 10 minut w
temperaturze 180ºC.
Wymieszaj składniki na farsz i
wylej je na podpieczony blat. Na wierzchu układaj sardynki, oliwki, grube
krążki cebuli i cienkie plastry cytryny panierowanej w cukrze. Piecz w
temperaturze 180 ºC aż zacznie pachnieć (jakieś 15 -20 minut). Teraz jedz i
smakujJ
Niezwykle ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńMnie też to smacznie zaintrygowało:)
UsuńAle Ci to świetnie wyszło:) Pierwszy raz widzę taka tartę i jestem pod wielkim wrażeniem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do wspólnej obserwacji, jeśli masz oczywiście ochotę :)
Dziękuję za odwiedziny