poniedziałek, 16 września 2013

Tarta Porto z sardynek……



Tarta Porto to nietuzinkowe połączenie smaków. Sardynki z puszki, feta, cytryny i zielone oliwki. Wszystko to na kruchym maślanym cieście. Połączenie smaków genialne. PychaJ
Przepis ten pochodzi z książki ”Kocham gotować” Magdy Gessler. Wyszukałam, przygotowałam i posmakowałam, więc zapisuję, co by smakować częściej. (nie mogę doczekać się następnego razu :))

Składniki: na okrągłą formę 29cm

na ciasto:
·        300g mąki
·        250 g masła
·        łyżka wody

na farsz:
·        250g fety
·        500 ml jogurtu naturalnego gęstego
·        szklanka startego sera typu gruyère
·        2 pieczone zielone papryki pokrojone w paski
·        biały pieprz

·        250g sardynek w oleju
·        garść zielonych oliwek
·        1 cebula
·        1 cytryna
·        cukier

Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Wymieszaj składniki na farsz i wylej je na podpieczony blat. Na wierzchu układaj sardynki, oliwki, grube krążki cebuli i cienkie plastry cytryny panierowanej w cukrze. Piecz w temperaturze 180 ºC aż zacznie pachnieć (jakieś 15 -20 minut). Teraz jedz i smakujJ


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mnie też to smacznie zaintrygowało:)

      Usuń
  2. Ale Ci to świetnie wyszło:) Pierwszy raz widzę taka tartę i jestem pod wielkim wrażeniem!
    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej obserwacji, jeśli masz oczywiście ochotę :)
    Dziękuję za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...