Jeśli nigdy nie robiliśmy piernika,
to na pierwszy raz ten jest wyśmienity. Zawsze się udaje. Łatwy do zrobienia i
tak wilgotny, że nie trzeba go niczym przekładać. Piernik po upieczeniu, wystarczy
posypać cukrem pudrem i gotowe.
Składniki: tortownica 25 cm
·
500 g maki
·
200 g cukru
·
4 jajka
·
duża śmietana 12%
·
250 ml miodu
·
100 g masła
·
2 łyżeczki sody
·
2 łyżki kakao
·
3 łyżki powideł śliwkowych
·
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie: Rozpuść masło z miodem. Ubij
jajka z cukrem. Mąkę wymieszaj z soda, przyprawą do piernika i dodaj do masy
jajecznej. Na koniec dodaj powidła, śmietanę miód i masło. Dobrze zmiksuj wszystkie
składniki. Piernik przełóż do tortownicy i piecz mniej więcej przez godzinę w temperaturze
160 ºC. Na koniec posyp cukrem pudrem. Jedz i smakujJ
Jaki puszysty! Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
Usuń