czwartek, 12 grudnia 2013

Łatwy piernik




Jeśli nigdy nie robiliśmy piernika, to na pierwszy raz ten jest wyśmienity. Zawsze się udaje. Łatwy do zrobienia i tak wilgotny, że nie trzeba go niczym przekładać. Piernik po upieczeniu, wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe.



Składniki: tortownica 25 cm

·        500 g maki
·        200 g cukru
·        4 jajka
·        duża śmietana 12%
·        250 ml miodu
·        100 g masła
·        2 łyżeczki sody
·        2 łyżki kakao
·        3 łyżki powideł śliwkowych
·        2 łyżeczki przyprawy do piernika


Przygotowanie: Rozpuść masło z miodem. Ubij jajka z cukrem. Mąkę wymieszaj z soda, przyprawą do piernika i dodaj do masy jajecznej. Na koniec dodaj powidła, śmietanę miód i masło. Dobrze zmiksuj wszystkie składniki. Piernik przełóż do tortownicy i piecz mniej więcej przez godzinę w temperaturze 160 ºC. Na koniec posyp cukrem pudrem. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...