Zupę ogórkową przyrządzam z pokrojonymi
w kostkę kiszonymi ogórkami. Chyba, że goszczę młodszych smakoszy to ścieram je
wraz z marchewką. Wtedy też nie dodaję czosnku. Wywar drobiowo-warzywny (ostatnio
posmakowałam w indyczym) lub warzywny (dla tych, co mięsa nie jedzą). Niedawno
w „Wysockich Obcasach” w dziale kulinarnym przeczytałam o tym jak to zapominamy
o naszych polskich kulinarnych rarytasach, dlatego dziś u nie zupa ogórkowa. Smak
niezapomniany. Dobry obiad mógłby się od niej zacząćJ Zachwyca nas smakiem. Ugościć by nią można niejednego cudzoziemca,
jestem pewna, że byłby zachwycony smakiemJ Chwalmy
się naszymi smakołykamiJ A
jakimi wy byście się pochwalili?J
Składniki:
·
1,5 -2 l wywaru
·
włoszczyzna
·
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listki laurowe
·
kurkuma i imbir mielony
·
5-6 kiszonych ogórków
·
3 ziemniaki
·
1-2 ząbki czosnku
·
pieprz, sól
·
śmietana
·
koperek
Przygotowanie: Na początek ugotuj wywar: wlej 1,5 -2 l zimnej wody do garnka i włóż, np.: skrzydełko z indyka, przykryj i gotuj przez ok.
30 minut. Następnie dodaj przyprawy: klika ziarenek pieprzu, ziela angielskiego
2 -3 listki laurowe. Dodaj kolejno obrana włoszczyznę np.: 2 pietruszki, 2 marchewki
i seler. Posól, dodaj po 2 szczypty kurkumy i imbiru. Gotuj wywar przez ok. 20
minut. Następni wywar odcedź. Do ugotowanego gorącego wywaru (cały czas go podgrzewaj)
dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie pokrojone w kostkę ogórki i marchewkę
pokrojoną w półtalarki
(używam tej z wywaru). Teraz dodaj czosnek pokrojony w
cienkie plasterki i przypraw to smaku. Jeśli lubisz to dodaj śmietanę. Nalej i
posyp posiekanym koperkiem. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz