piątek, 6 grudnia 2013

Lubelski kociołek gotuje – kaszę jaglaną




Dziś druga odsłona wspólnej kulinarnej zabawy lubelskich blogerek. Poprzednio przyrządzałyśmy dania z dyni – zajrzyj tu. Dziś na  Mikołajki przyszedł czas na kaszę jaglaną. U mnie na słodko – owocami, bakaliami i przyprawami. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na pyszne śniadanie lub podwieczorek.
Zajrzyjcie też koniecznie do: Marty, Martyny, Martyny, Edyty, Doroty, Angeliki, Marty, Ani i Agnieszki 

Życzę miłego poznawania i kosztowania, zwłaszcza w tak wietrzny dzieńJ


Składniki:

·        1 szklanka kaszy jaglanej
·        2 jabłka
·        1 gruszka
·        garść rodzynek
·        cynamon
·        plasterek imbiru
·        sól
·        kilka kropel soku z cytryny
·        pestki słonecznika i dyni
·        orzechy włoskie, płatki migdałów

Przygotowanie: W garnku upraż szklankę kaszy. Zalej ją wrzątkiem, a następnie odlej wodę. Następnie zalej ją 2 szklankami wrzątku. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. W trakcie gotowania nie mieszaj - dzięki temu kasza będzie sypka.
W drugim garnku zagotuj 1/3 szklanki wody, dodaj pokrojone jabłka i gruszkę (można użyć samych jabłek). Wsyp trochę rodzynek i posyp cynamonem. Dodaj plasterek imbiru, szczyptę soli, kilka kropel cytryny i odrobinę gorącej wody. Duś pod przykryciem jeszcze przez chwilę.
W tym czasie na suchej patelni lekko upraż: płatki migdałów, pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie - co kto lubiJ
Kaszę nałóż do miseczek, następnie nałóż owoce a na wierzch posyp podprażonymi pestkami czy płatkamiJ Jedz i smakujJ  

8 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie ! Uwielbiam jaglankę a z takimi dodatkami musiała być smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczna jaglanka - to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to dobry pomysł na śniadanie. A szalik (bo to szalik na zdjęciu?) też fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że to szalik, w taką aurę obowiązkowo:)

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda!:), pozdrawiam z Lublina:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie dziękuję i pozdrawiam również:)

      Usuń
  5. super przepis - spróbuję zrobić jutro na kolację :-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...