Piernik
jabłkowy-jabłkowy piernik- jak sama nazwa wskazuje składa się z jabłek a raczej
musu czy dżemu jabłkowego. Gdy ujrzałam ten przepis ma blogu u Jagienki od razu przypadł mi do gustu. Pierwszy raz
też przyrządzałam ciasto bez jajek!!!! Super piernik, również, ale nie tylko
dla tych, którzy z jakiś powodów jajek nie jedzą. Zgadzam się całkowicie z
Jagienką, że to jedno z najlepszych ciasta, jakie jadłam ostatnio. Tak
posmakowałam, że zapisuję u siebie, co by smakować częściej.
Składniki: na
jedną keksówkę
- 1,5 szklanki przecieru/dżemu jabłkowego
- pól szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 szklanka rodzynek
- pół szklanki orzechów
Przygotowanie: W garnku
podgrzej w przecier/dżem jabłkowy z rodzynkami. Wymieszaj go z olejem i cukrem,
następnie odstaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej z sodą i przyprawami -
dokładnie wymieszaj z ostudzonym przecierem jabłkowym. Dodaj posiekane orzechy-
dokładnie wymieszaj. Powstała masa jest bardzo gęsta ale tak ma być - przełóż
ją do formy - mała keksówka (u mnie 23x7cm) i piecz w 180 °C do suchego
patyczka - ok 50 minut. Jedz,
smakuj i świętujJ
Ale ładne zdjęcia Ci wyszły! Super, ze piernik smakował! Pozdrawiam:-*
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam:)
Usuń