niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik jabłkowy (bez jajek)




Piernik jabłkowy-jabłkowy piernik- jak sama nazwa wskazuje składa się z jabłek a raczej musu czy dżemu jabłkowego. Gdy ujrzałam ten przepis ma blogu u Jagienki od razu przypadł mi do gustu. Pierwszy raz też przyrządzałam ciasto bez jajek!!!! Super piernik, również, ale nie tylko dla tych, którzy z jakiś powodów jajek nie jedzą. Zgadzam się całkowicie z Jagienką, że to jedno z najlepszych ciasta, jakie jadłam ostatnio. Tak posmakowałam, że zapisuję u siebie, co by smakować częściej.


Składniki: na jedną keksówkę

  • 1,5 szklanki przecieru/dżemu jabłkowego
  • pól szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka rodzynek
  • pół szklanki orzechów  

Przygotowanie: W garnku podgrzej w przecier/dżem jabłkowy z rodzynkami. Wymieszaj go z olejem i cukrem, następnie odstaw do przestygnięcia.

Mąkę przesiej z sodą i przyprawami - dokładnie wymieszaj z ostudzonym przecierem jabłkowym. Dodaj posiekane orzechy- dokładnie wymieszaj. Powstała masa jest bardzo gęsta ale tak ma być - przełóż ją do formy - mała keksówka (u mnie 23x7cm) i piecz w 180 °C do suchego patyczka -  ok 50 minut.  Jedz, smakuj i świętujJ


2 komentarze:

  1. Ale ładne zdjęcia Ci wyszły! Super, ze piernik smakował! Pozdrawiam:-*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...