Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z soczewicy


Pasztet z soczewicy to jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Do przygotowania pasztetu użyłam zielonej soczewicy, dzięki czemu powstały takie piękne piegiJ Do tego cała masa warzyw: marchew, seler, cebula i czosnek. Dodatek koncentratu i curry wzbogacił smak i nadał apetycznej barwy. Tylko jeść i smakowaćJ
Pasztet z zielonej soczewicy można zjadać na ciepło (wtedy najlepiej smakuje), na zimno lub po odgrzaniu. Znika w tempie ekspresowym. Nawet nasz czworonożny domownik prosi o dokładkę J mimo, że mięsa w nim brak. Wam też smacznie go polecamJ  

Składniki: na jedną keksówkę

·        200 g zielonej soczewicy
·        100 ml oliwy
·        2 cebule pokrojone w kostkę
·        3 jajka
·        4 posiekane ząbki czosnku
·        2 starte marchewki
·        ćwierć startego korzenia selera
·        3 łyżki koncentratu pomidorowego
·        2 łyżki przyprawy curry
·        sól i pieprz
·        suszony tymianek


Przygotowanie: Soczewicę zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek, cebulę, seler i marchew. Smaż warzywa, aż zmiękną i zrumienią się. 
Pod koniec smażenia dodaj soczewicę i dopraw. Wymieszaj masę z koncentratem pomidorowym. Ponownie dopraw, pamiętając, że po dodaniu jaj smak złagodnieje. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Roztrzepane jaja wymieszaj z masą soczewicową, przełóż do formy. Postukaj kilka razy blaszką o blat, aby pozbyć się ze środka bąbelków powietrza. Piecz przez około 40 minut. Oczywiście zamiast tymianku lub dodatkowo inne ulubione ziółkoJ Jedz i smakujJ

Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

  1. Cześć!
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim blogowym konkursie. Do wygrania torcik ufundowany przez najsłodszą cukiernię w internecie.
    http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny!


    ps, zapraszam na ostatnie dni konkursu na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Uwielbiam takie pasztety!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...