Przejdź do głównej zawartości

BAL POD MARCHEWKĄ

W sobotę 01.03.2014 w Lublinie odbył się :



Motywem przewodnim balu, jak sama nazwa wskazuje, była marchewka oraz jej przyjaciele z ogrodu i saduJ Bal obfitował w wiele atrakcji i niespodzianek, co zapewniło znakomitą zabawęNa wstępie każdy z przybyłych gości przypinał sobie wybrany kotylion warzywno-owocowy wykonany przez podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna



Następnie szacowne grono przybyłych gości zostało powitane przez panią Marzenę Pieńkosz-Sapieha – prezes Fundacja Bank Żywności w Lublinie. Zbiórki żywności prowadzone przez fundację mają na celu pomoc rzeczową najbardziej potrzebującym. Chcemy pomagać, mamy to głęboko wpisane w naturę- powiedziała pani prezes i zaprosiła nas do obejrzenia spotu reklamowego:


Po projekcji spotu odbył się pokaz pieczenia ciasta marchewkowego. Pokaz wraz z uczniem prowadziła pani Lucyna Czaja z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie. Upiekli przepyszne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową. BrawoJ 

niezwykłe doznania naszych kubków smakowych zadbało również  Koło Gospodyń Wiejskich z Żakowoli i ich przysmaki regionalne. Mnie najbardziej smakowały pierożki z nadzieniem warzywno-drobiowym maczane w sosie czosnkowym. Po prostu pycha:) 

Prawdziwą niespodzianką było pojawienie się Andrzeja Pawki i Ireneusza Muszyńskiego z zespołu PAWKIN. Trochę strudzeni promocją debiutanckiej płyty "Taka jak ty", która właśnie ukazała się na rynku, żyją na najwyższych obrotach. Jednak znaleźli chwilę by prosto z próby dotrzeć na bal wraz z płytą opatrzoną autografami wszystkich muzyków z zespołu. Płytę tą przekazali jako nagrodę główną na loterię fantowej.
Zabawa rozpoczęła się na całego po wyemitowaniu i wysłuchaniu utworu zespołu PAWKIN - "Zaufaj mi"



Podczas balu trwała loteria fantowa - "Każdy los wygrywa!". Fanty ofiarowały Warsztaty Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna. Pomysłowo wykonane gry, obrazki i inne arcydzieła plastyczneJ

Na balu mogliśmy również zmierzyć czoła w konkursach: wiedzy o Banku Żywności i wiedzy o zdrowym odżywianiu. Nagrodami dla zwycięskich drużyn były balony przygotowane przez Panią Joannę Rząd z firmy "Edukreacja"
Pani Joanna zadbała również o przepiękną balonową dekoracji sali. 
(ta zabawna małpka  przy ananasowym tiramisuto też jej dzieło) 



Finał loterii fantowej i wręczenie głównych nagród, które ufundowali: Marszałek Jacek Sobczak, Teatr Muzyczny i zespół PAWKIN  










P.S. 1% bardzo prosi o pożyteczne zagospodarowanie:


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...