Wszystkim dziewczynom większym i
tym mniejszym też, kochającym gotować i tym mniej, życzę wszystkiego najlepszego,
samych uśmiechów i wspaniałych przeżyć, tych smakowych również.
A dziś dla uczenia tego kobiecego
święta polecam deser, w nieco innej niż klasycznej odmianie, czyli tiramisu z ananasami.
Oby tak słodko było nam każdego dniaJ
Składniki: na 4 porcje
·
paczka biszkoptów
·
puszka ananasów
·
płatki migdałowe
·
4 żółtka ( w temp. pokojowej)
·
4 łyżki białego cukru
·
25 dag serka mascarpone (zimnego)
·
kakao
Przygotowanie: Jajka wyłóż wcześniej z lodówki
tak, by zdążyły ocieplić się do pokojowej temperatury. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez
około 8 minut, na dużych obrotach miksera by uzyskać puszystą, gęstą,
jasną masę. W drugiej misce ubij zimne mascarpone. Do mascarpone dodaj ubite
żółtka i krótko zmiksuj na gładką masę. Ananasy odcedź z soku. Sok wlej do
miseczki w nim będziesz maczać biszkopty z obu stron, zanurzając je na około 2
sekundy. Ułóż je na dnie pucharków (przełam je w razie potrzeby). Warstwę biszkoptów przełóż kremem
mascarpone, posyp kakao, wsyp ananas pokrojony na kawałki. Wierzch posyp
uprażonymi płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ
Obłędne :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, robiłam w sobotę.....wszyscy zachwyceni :-)
OdpowiedzUsuń