sobota, 8 marca 2014

Ananasowe tiramisu




Wszystkim dziewczynom większym i tym mniejszym też, kochającym gotować i tym mniej, życzę wszystkiego najlepszego, samych uśmiechów i wspaniałych przeżyć, tych smakowych również.
A dziś dla uczenia tego kobiecego święta polecam deser, w nieco  innej niż klasycznej odmianie, czyli tiramisu z ananasami. Oby tak słodko było nam każdego dniaJ  


Składniki: na 4 porcje

·        paczka biszkoptów
·        puszka ananasów
·        płatki migdałowe
·        4 żółtka ( w temp. pokojowej)
·        4 łyżki białego cukru
·        25 dag serka mascarpone (zimnego)
·        kakao


Przygotowanie: Jajka wyłóż wcześniej z lodówki tak, by zdążyły ocieplić się do pokojowej temperatury. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez około 8 minut, na dużych obrotach miksera by uzyskać puszystą, gęstą, jasną masę. W drugiej misce ubij zimne mascarpone. Do mascarpone dodaj ubite żółtka i krótko zmiksuj na gładką masę. Ananasy odcedź z soku. Sok wlej do miseczki w nim będziesz maczać biszkopty z obu stron, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułóż je na dnie pucharków (przełam je w razie potrzeby). Warstwę biszkoptów przełóż kremem mascarpone, posyp kakao, wsyp ananas pokrojony na kawałki. Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ



2 komentarze:

  1. Rewelacja, robiłam w sobotę.....wszyscy zachwyceni :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...