Gdy pierwszy
raz zobaczyłam przepis na zupę pomidorowa z imbirową nutą w „Kuchni polskiej
dla wegetarian” od razu przykuł ma uwagę.
Zupa pomidorowa z imbirową nutą, to
bardzo smaczna wariacja zupy pomidorowej. Dodatek imbiru, świeżego i startego,
dodaje fajną i pikantną nutkę zaś wkrojony seler naciowy uzupełnia smaki i
barwę.
Zupę pomidorową z imbirową nutą na pewno będę przygotowywała częściej, Wam ją też smacznie polecamJ
Składniki:
·
500 ml bulionu warzywnego
·
1 puszka krojonych pomidorów
·
4 łodygi selera naciowego
·
cebula
·
łyżeczka startego imbiru
·
łyżeczka soku z cytryny
·
pieprz, sól
·
olej/oliwa
Przygotowanie: Cebulę pokrój
w drobną kostkę, selera na kawałki. Podgrzej oliwę w garnku, rzuć cebulę i
selera. Po chwili dodaj imbir i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa
zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, skosztuj
i ewentualnie dopraw do smaku. Jedz i smakujJ Zupę można też podawać z
makaronem, choć moim zdaniem nie jest on konieczny, wierzch można posypać natką
pietruszkiJ
Bardzo mi się ten pomysł podoba, zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuń