wtorek, 11 marca 2014

Zupa pomidorowa z imbirową nutą


Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na zupę pomidorowa z imbirową nutą w „Kuchni polskiej dla wegetarian” od razu przykuł ma uwagę. 
Zupa pomidorowa z imbirową nutą, to bardzo smaczna wariacja zupy pomidorowej. Dodatek imbiru, świeżego i startego, dodaje fajną i pikantną nutkę zaś wkrojony seler naciowy uzupełnia smaki i barwę. 
Zupę pomidorową z imbirową nutą na pewno będę przygotowywała częściej, Wam ją też smacznie polecamJ


Składniki:
·        500 ml bulionu warzywnego
·        1 puszka krojonych pomidorów
·        4 łodygi selera naciowego
·        cebula
·        łyżeczka startego imbiru
·        łyżeczka soku z cytryny
·        pieprz, sól
·        olej/oliwa


Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę, selera na kawałki. Podgrzej oliwę w garnku, rzuć cebulę i selera. Po chwili dodaj imbir i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Jedz i smakujJ Zupę można też podawać z makaronem, choć moim zdaniem nie jest on konieczny, wierzch można posypać natką pietruszkiJ



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...