Zielono mi na patelni,
czyli mięso indycze ( raczej jego pierś), cukinia i brokuł przysmażone na
patelni. Połączenie niezwykle proste i niezwykle smaczne. Samo zdrowie:
mięso indycze słynie ze swych walorów smakowych. Ze względu na niską zawartość
tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne Zawiera
ważne mikroelementy: fosfor-regulujący wodna gospodarkę, potas- odpowiedzialny
za sprawność kości i wchłanianie innych składników odżywczych, magnez
wspomagający dotlenianie komórek, żelazo oraz cynk, który wpiera nasza
odporność i pobudza zmysł smaku oraz witaminy z grupy B;
brokuły bogate są w beta- karoten, dużo
witaminy C (zaledwie 200 g
warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę), także
witaminy B1, B2 i PP oraz sporo wapnia , fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Są
lekko strawne i zawierają dużo błonnika pokarmowego;
cukinia również zawiera sporo beta – karotenu oraz witaminy: B1, B2, C i PP. Cukinia jest
również źródłem cennych minerałów: wapń, a także potas – związek szczególnie ważny
latem, gdy upał powoduje jego utrate drogą pocenia się. Cukinia jest
lekkostrawna , doskonale działa na trawienieJ
Także naprawdę wiem
co jem, zdrowo i smacznie przede wszystkim. Zielono mi na patelni to świetna propozycja
na obiad ,kolację czy do spakowania do pracy (jeśli mamy gdzie podgrzać).
Często podaję je z kaszą jaglaną. Smacznie i zdrowo Wam polecamJ
Składniki: 2-3 porcje
- 300 g piersi z indyka
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- sól, pieprz
- olej,
- tymianek
- kasza jaglana
Przygotowanie: Mięso indycze
pokrój w kostkę. Przypraw i odstaw by przeszło nieco przyprawami. Nastaw i
posól wodę na brokuły, które podziel na różyczki. Wrzucaj na wrzątek. Gotuj
przez 3 minuty. Odcedź, przelej zimna wodą. Cukinię pokrój na plasterki i
podsmaż ją z obu stron na oleju. Posól, popieprz. Przełóż ją do miseczki. Na
patelnie wrzuć mięso. Podsmaż, dodaj cukinie i brokuła. Wymieszaj, podsmaż chwilę.
Skosztuj i dopraw do smaku. Świetnie smakuje również z kaszą jaglaną lub pieczywem,
(jeśli możesz je jeśćJ, mi ostatnio zabroniono). Jedz i smakujJ
Ale zielono :)) i smacznie :))
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
Usuń