Chrupiące grzanki z cheddarem,
pieczarkami, papryczką chili i otartą skórką z cytryny. Połączenie genialne w smaku.
Wystarczy tradycyjny pieczarkowy farsz przyprawić nieco inaczej, a zmiana smaku
ogromna. Dodatek chili nadaje pikanterii zaś cytrynowa skórka delikatności. To wszystko zapieczone na razowym chlebie. PychaJ Nic więcej dodawać nie trzebaJ
Składniki:
- 10 kromek chleba
- 6 większych pieczarek
- 1 cebula
- skórka z ½ cytryny
- papryczka chili (ilość według uznania)
- 100 g cheddara
- masło/olej
Przygotowanie: Umyte pieczarki pokrój w średnia kostkę.
Cebulę pokrój w drobniejszą kostkę. Cebulę smaż na patelni ( na maśle lub
oleju), dodaj pieczarki. Posiekaj papryczkę, dodaj do podduszanego farszu.
Wymieszaj wyłącz farsz. Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce
o grubych oczkach. Kromki porozkładaj na blaszce wyścieloną papierem do
pieczenia. Na kromkach układaj farsz. Wierzchy posyp cheddarem. Piecz przez 10
minut w piekarniku nagrzanym na 180 ºC. Jedz i smakuj chrupiące grzankiJ
Ciekawa propozycja w sam raz na kolacje.
OdpowiedzUsuńPycha, robię czasami na kolację takie :)
OdpowiedzUsuń