Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej


HuraJ Udało mi się przyrządzić pasztet z soczewicy z kaszy jaglanej. Bardzo to danie udane i pyszne w smaku. Kasza jaglana, czerwona soczewica i suszone grzyby, które nadają mu wytrawnego smaku. Ten pasztet z kaszy jaglanej i z soczewicy jest po prostu pyszny.
Jak część z Was już wie, od niedawna jestem na diecie wymagającej – nie mogę jeść: glutenu, kukurydzy, mleka (zwierzęcego) i produktów od niego pochodzących, wszystkich jajek, drożdży piekarskich i piwnych i na razie orzechów i migdałów Lista dość długa, ale jak pan doktor każe to ja się stosuję i częściej niż dotąd eksperymentuję, zamieniam i odkrywam nowe smaki. Wyzwanie wprost dla kulinarnej blogerki. 
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jeden z najsmaczniejszych eksperymentów. Nadaje się na sycące pudełko do pracy, obiad czy kolację. Dobrze smakuje na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Zawsze mogę udać się do lodówki i sobie ukroić kawałek o ile tam jeszcze jestJ  Niczym w smaku nie odbiega od tych pasztetów z jajkamiJ Wam wszystkim go smacznie też polecam, niezależnie czy jesteście na diecie czy też nieJ



Składniki: na jedną pełną keksówkę

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 selera
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego + olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • suszony: majeranek,
  • tymianek,bazylia
  • ziele angielskie roztarte
  • 2-3 liście laurowe


Przygotowanie: Grzyby namocz kilka godzin lub dzień wcześniej (wody nie wylewaj). Wypłucz soczewicę i zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę(około 20 minut) Wypłukaną kaszę jaglaną, zalaną suszonymi grzybami z wodą i dodatkowo 1 kubkiem wody gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania zarówno soczewicę, jak i kasze możesz trochę posolić. 
Pokrój w kostkę cebulę i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Smaż na kilku łyżkach oleju, najpierw cebulę, po chwili dodaj warzywa. Smaż na bardzo wolnym ogniu, około 10 minut, razem z liściem laurowym i zielem angielskim, aż staną się złociste (po usmażeniu wyjmij listki laurowe). Do garnka z soczewicą wsyp kaszę jaglaną z grzybami i wymieszaj. Dodaj usmażone warzywa, olej. Przypraw obficie. Wymieszaj i skosztuj. Dopraw do smaku. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, czekam, aż sobie jeszcze w nim nieco przestygnie (przy uchylonych nieco drzwiczkach). Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej gotowy. Jedz i smakujJ


Wymagająca dieta

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Muszę się w końcu przekonać i upiec taki pasztecik, bo kusi, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakowałby mi taki dietetyczny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...