czwartek, 29 maja 2014

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej


HuraJ Udało mi się przyrządzić pasztet z soczewicy z kaszy jaglanej. Bardzo to danie udane i pyszne w smaku. Kasza jaglana, czerwona soczewica i suszone grzyby, które nadają mu wytrawnego smaku. Ten pasztet z kaszy jaglanej i z soczewicy jest po prostu pyszny.
Jak część z Was już wie, od niedawna jestem na diecie wymagającej – nie mogę jeść: glutenu, kukurydzy, mleka (zwierzęcego) i produktów od niego pochodzących, wszystkich jajek, drożdży piekarskich i piwnych i na razie orzechów i migdałów Lista dość długa, ale jak pan doktor każe to ja się stosuję i częściej niż dotąd eksperymentuję, zamieniam i odkrywam nowe smaki. Wyzwanie wprost dla kulinarnej blogerki. 
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jeden z najsmaczniejszych eksperymentów. Nadaje się na sycące pudełko do pracy, obiad czy kolację. Dobrze smakuje na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Zawsze mogę udać się do lodówki i sobie ukroić kawałek o ile tam jeszcze jestJ  Niczym w smaku nie odbiega od tych pasztetów z jajkamiJ Wam wszystkim go smacznie też polecam, niezależnie czy jesteście na diecie czy też nieJ



Składniki: na jedną pełną keksówkę

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 selera
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego + olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • suszony: majeranek,
  • tymianek,bazylia
  • ziele angielskie roztarte
  • 2-3 liście laurowe


Przygotowanie: Grzyby namocz kilka godzin lub dzień wcześniej (wody nie wylewaj). Wypłucz soczewicę i zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę(około 20 minut) Wypłukaną kaszę jaglaną, zalaną suszonymi grzybami z wodą i dodatkowo 1 kubkiem wody gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania zarówno soczewicę, jak i kasze możesz trochę posolić. 
Pokrój w kostkę cebulę i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Smaż na kilku łyżkach oleju, najpierw cebulę, po chwili dodaj warzywa. Smaż na bardzo wolnym ogniu, około 10 minut, razem z liściem laurowym i zielem angielskim, aż staną się złociste (po usmażeniu wyjmij listki laurowe). Do garnka z soczewicą wsyp kaszę jaglaną z grzybami i wymieszaj. Dodaj usmażone warzywa, olej. Przypraw obficie. Wymieszaj i skosztuj. Dopraw do smaku. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, czekam, aż sobie jeszcze w nim nieco przestygnie (przy uchylonych nieco drzwiczkach). Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej gotowy. Jedz i smakujJ


Wymagająca dieta

3 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Muszę się w końcu przekonać i upiec taki pasztecik, bo kusi, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno smakowałby mi taki dietetyczny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...