HuraJ Udało mi się przyrządzić pasztet z soczewicy z kaszy jaglanej.
Bardzo to danie udane i pyszne w smaku. Kasza jaglana, czerwona soczewica i suszone
grzyby, które nadają mu wytrawnego smaku. Ten pasztet z kaszy jaglanej i z soczewicy
jest po prostu pyszny.
Jak część z Was już wie, od
niedawna jestem na diecie wymagającej – nie mogę jeść: glutenu, kukurydzy,
mleka (zwierzęcego) i produktów od niego pochodzących, wszystkich jajek, drożdży
piekarskich i piwnych i na razie orzechów i migdałów Lista dość długa, ale jak
pan doktor każe to ja się stosuję i częściej niż dotąd eksperymentuję,
zamieniam i odkrywam nowe smaki. Wyzwanie wprost dla kulinarnej blogerki.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jeden z najsmaczniejszych eksperymentów. Nadaje się na sycące pudełko do pracy, obiad czy kolację. Dobrze smakuje na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Zawsze mogę udać się do lodówki i sobie ukroić kawałek o ile tam jeszcze jestJ Niczym w smaku nie odbiega od tych pasztetów z jajkamiJ Wam wszystkim go smacznie też polecam, niezależnie czy jesteście na diecie czy też nieJ
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jeden z najsmaczniejszych eksperymentów. Nadaje się na sycące pudełko do pracy, obiad czy kolację. Dobrze smakuje na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Zawsze mogę udać się do lodówki i sobie ukroić kawałek o ile tam jeszcze jestJ Niczym w smaku nie odbiega od tych pasztetów z jajkamiJ Wam wszystkim go smacznie też polecam, niezależnie czy jesteście na diecie czy też nieJ
Składniki: na jedną pełną keksówkę
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 2 młode marchewki
- 1/2 selera
- ¼ szklanki oleju rzepakowego + olej do smażenia
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- suszony: majeranek,
- tymianek,bazylia
- ziele angielskie roztarte
- 2-3 liście laurowe
Przygotowanie: Grzyby namocz kilka godzin lub dzień wcześniej (wody nie
wylewaj). Wypłucz soczewicę i zalej dwiema
szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę(około 20 minut) Wypłukaną kaszę jaglaną, zalaną
suszonymi grzybami z wodą i dodatkowo 1 kubkiem wody gotuj przez około 20
minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania zarówno soczewicę, jak
i kasze możesz trochę posolić.
Pokrój w kostkę cebulę i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Smaż na kilku łyżkach oleju, najpierw cebulę, po chwili dodaj warzywa. Smaż na bardzo wolnym ogniu, około 10 minut, razem z liściem laurowym i zielem angielskim, aż staną się złociste (po usmażeniu wyjmij listki laurowe). Do garnka z soczewicą wsyp kaszę jaglaną z grzybami i wymieszaj. Dodaj usmażone warzywa, olej. Przypraw obficie. Wymieszaj i skosztuj. Dopraw do smaku. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, czekam, aż sobie jeszcze w nim nieco przestygnie (przy uchylonych nieco drzwiczkach). Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej gotowy. Jedz i smakujJ
Pokrój w kostkę cebulę i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Smaż na kilku łyżkach oleju, najpierw cebulę, po chwili dodaj warzywa. Smaż na bardzo wolnym ogniu, około 10 minut, razem z liściem laurowym i zielem angielskim, aż staną się złociste (po usmażeniu wyjmij listki laurowe). Do garnka z soczewicą wsyp kaszę jaglaną z grzybami i wymieszaj. Dodaj usmażone warzywa, olej. Przypraw obficie. Wymieszaj i skosztuj. Dopraw do smaku. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, czekam, aż sobie jeszcze w nim nieco przestygnie (przy uchylonych nieco drzwiczkach). Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej gotowy. Jedz i smakujJ
Bardzo ciekawy pomysł. Muszę się w końcu przekonać i upiec taki pasztecik, bo kusi, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakowałby mi taki dietetyczny pasztet :)
OdpowiedzUsuń