niedziela, 25 maja 2014

Jagielnik truskawkowy


Jagielnik truskawkowy to forma ciasta/ deseru z kaszy jaglanej i truskawek. Słodka nutka dla podniebienia, nie tylko dla tych, którzy tak jak ja nie mogą już smakować w sernikach. Jagielnik truskawkowy to forma ciasta na zimno, w sam raz, gdy tak piękne słońce nas ostatnio przypieka. Smakuje wybornie, podobnie jak serniki na zimno, lecz nie do końca. Stanowi pyszną, alternatywę deseru. Smacznie Wam polecam ten truskawkowy jagielnikJ

Składniki: na tortownicę 26 cm
  • 2 szklanki (200 ml) kaszy jaglanej
  • 1,5 litr mleka sojowego/ryżowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 galaretki Winary o smaku jagodowym
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • wanilia z ½ laski
  • ew. otarta skórka z cytryny
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki Winiary o smaku truskawkowym


Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy. Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą.(wszystko to po to by pozbyc się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej)
Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz  pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody. Gotuj przez 30 minut , aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka( nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki Winiary o smaku jagodowym.
Teraz miksuj ugotowana kaszę jaglana dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo- mleczną. Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek

Wstaw do lodówki. Dwie galaretki Winiary o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody. Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy. Jedz i smakujJ


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

1 komentarz:

  1. Gratuluję wygranej :)) moje biedronki też się załapały :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...