Jagielnik truskawkowy to forma
ciasta/ deseru z kaszy jaglanej i truskawek. Słodka nutka dla podniebienia, nie
tylko dla tych, którzy tak jak ja nie mogą już smakować w sernikach. Jagielnik truskawkowy
to forma ciasta na zimno, w sam raz, gdy tak piękne słońce nas ostatnio
przypieka. Smakuje wybornie, podobnie jak serniki na zimno, lecz nie do końca. Stanowi
pyszną, alternatywę deseru. Smacznie Wam polecam ten truskawkowy jagielnikJ
Składniki: na tortownicę 26 cm
- 2 szklanki (200 ml) kaszy jaglanej
- 1,5 litr mleka sojowego/ryżowego
- 1,5 szklanki wody
- 2 galaretki Winary o smaku jagodowym
- 6 łyżek brązowego cukru
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- wanilia z ½ laski
- ew. otarta skórka z cytryny
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki Winiary o smaku truskawkowym
Przygotowanie: Kaszę jaglaną
wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i
dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy. Następnie wymień wodę i zrób
tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą.(wszystko to po to by pozbyc się
charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej)
Żeby mieć pewność, że kasza na
pewno będzie bez goryczki połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem,
zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kaszę
jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody. Gotuj przez 30
minut , aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka( nie przejmuj się
jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
Do drugiego garnka wlej 0,5 l
mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki Winiary o smaku
jagodowym.
Teraz miksuj ugotowana kaszę
jaglana dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo- mleczną. Następnie dodaj
cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Na dno
tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na
wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek
Wstaw do lodówki. Dwie galaretki Winiary
o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody. Ostudź, wstaw do lodówki,
poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy
jagielnik gotowy. Jedz i smakujJ
Gratuluję wygranej :)) moje biedronki też się załapały :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń