Rabarbarowa
lemoniada nic nie może być lepszego na taki upał jak dziś. Kwaśny rabarbar,
słodka pomarańcza i orzeźwiająca cytryna. Wystarczy nieco posłodzić i dolać
wody. Pyszna, domowa, rabarbarowa lemoniada gotowa. Najlepiej smakuje po
schłodzeniuJ To dobra jest rabarbarowa lemoniada na taki upał. Pijmy i
smakujmy J
Składniki:
- 5-6 długich łodyg rabarbaru
- 1 pomarańcza
- 2 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1,5 litra zimnej wody przegotowanej lub mineralnej
Przygotowanie. Do rondelka wsyp
szklankę cukru, wlej wodę, tak by zakrywała cukier, Podgrzej. Rabarbar umyj, jeśli
jest młody to obierać go nie musisz. Pokrój na 2 cm kawałki. Dodawaj do syropu
cukrowego. Gdy cały już dodasz zagotuj wszystko. Następnie wyłącz gaz. Ostudź. Wstaw
do lodówki na godzinę przynajmniej. Po tym czasie wyciśnij sok z cytryn i
pomarańczy. Dodaj. Wlej około 1-1,5 litra wody mineralnej lub przegotowanej.
Kosztując w miarę jej dolewania. Pyszna rabarbarowa lemoniada gotowa. Pij i
smakuj J
I już coś kolorowego do picia! :) Sezon pozwala na urozmaicenie. :)
OdpowiedzUsuń