czwartek, 22 maja 2014

Rabarbarowa lemoniada


Rabarbarowa lemoniada nic nie może być lepszego na taki upał jak dziś. Kwaśny rabarbar, słodka pomarańcza i orzeźwiająca cytryna. Wystarczy nieco posłodzić i dolać wody. Pyszna, domowa, rabarbarowa lemoniada gotowa. Najlepiej smakuje po schłodzeniuJ  To dobra jest rabarbarowa lemoniada na taki upał. Pijmy i smakujmy J

 Składniki:

  • 5-6 długich łodyg rabarbaru
  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 litra zimnej wody przegotowanej lub mineralnej 


Przygotowanie. Do rondelka wsyp szklankę cukru, wlej wodę, tak by zakrywała cukier, Podgrzej. Rabarbar umyj, jeśli jest młody to obierać go nie musisz. Pokrój na 2 cm kawałki. Dodawaj do syropu cukrowego. Gdy cały już dodasz zagotuj wszystko. Następnie wyłącz gaz. Ostudź. Wstaw do lodówki na godzinę przynajmniej. Po tym czasie wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Dodaj. Wlej około 1-1,5 litra wody mineralnej lub przegotowanej. Kosztując w miarę jej dolewania. Pyszna rabarbarowa lemoniada gotowa. Pij i smakuj J



Rabarbalove Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Rabarbalove

2 komentarze:

  1. I już coś kolorowego do picia! :) Sezon pozwala na urozmaicenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...