Przejdź do głównej zawartości

Krem z buraków z...


Krem z buraków to przepis z książki „Kuroniowie przy stole”, w której Jakub Kuroń, pisze, iż miał szczęście wychowywać się w domu, którym pielęgnowano tradycję kulinarną. Gotowanie było okazją do wspólnego spędzania czasu, zabawy, odkrywania smaków. Czasem również sposobem okazywania uczuć. W książce podaje przepisy swoich przodków i swoje. Przepisy skojarzone z bohaterem lub bohaterami rozdziału. W rozdziale poświęconej pradziadkowi Henrykowi Kuroniowi znajdziemy przepis na krem z buraków z musem ziemniaczanym. Bardzo smaczna wariacja barszczu- zupa z buraków w zupełnie nowej odsłonie wzbogacona orientalną nutką. 
Mam szczęście, że ten przepis wypróbowałam, bardzo mi posmakował. Książkę mam pożyczoną, więc zapisuje ten przepis u siebie, co by smakować częściej Wam też smacznie polecam ten krem z burakówJ


Składniki:

  • 5-6 buraków
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1l wywaru warzywnego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól morska
  • pieprz


Mus:

  • 400 g ziemniaków
  • 50 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek tymianku
  • sól


Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 90 minut (możesz upiec je dzień wcześniej). W moździerzu utrzyj kmin, łyżeczkę soli oraz pokrojony drobno imbir i czosnek. Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i plasterki selera naciowego. Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy z moździerza, wymieszaj i smaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej wywar. Obierz upieczone buraki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do zupy, gdy ta się zagotuje. Trzymaj na małym ogniu przez 30 minut, ale nie gotuj. Następnie dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito (ja z lenistwa nie przetarłam, krem wyszedł pysznyJ)

Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, wywar i masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Nałóż krem z buraków, na środku ułóż porcję ziemniaczanego musu. Wierzch posyp listkami tymianku. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. uwielbiam buraczki, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...