Krem z buraków to przepis z
książki „Kuroniowie przy stole”, w której Jakub Kuroń, pisze, iż miał szczęście
wychowywać się w domu, którym pielęgnowano tradycję kulinarną. Gotowanie było
okazją do wspólnego spędzania czasu, zabawy, odkrywania smaków. Czasem również sposobem
okazywania uczuć. W książce podaje przepisy swoich przodków i swoje. Przepisy
skojarzone z bohaterem lub bohaterami rozdziału. W rozdziale poświęconej pradziadkowi Henrykowi Kuroniowi znajdziemy przepis na krem z buraków z musem
ziemniaczanym. Bardzo smaczna wariacja barszczu- zupa z buraków w zupełnie nowej
odsłonie wzbogacona orientalną nutką.
Mam szczęście, że ten przepis wypróbowałam,
bardzo mi posmakował. Książkę mam pożyczoną, więc zapisuje ten przepis u siebie,
co by smakować częściej Wam też smacznie polecam ten krem z burakówJ
Składniki:
- 5-6 buraków
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 1l wywaru warzywnego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól morska
- pieprz
Mus:
- 400 g ziemniaków
- 50 ml wywaru warzywnego
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka gałązek tymianku
- sól
Przygotowanie: Buraki
umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem.
Piecz w temperaturze 200ºC przez 90 minut (możesz upiec je dzień wcześniej). W
moździerzu utrzyj kmin, łyżeczkę soli oraz pokrojony drobno imbir i czosnek.
Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i plasterki selera naciowego.
Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy z moździerza, wymieszaj
i smaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej wywar. Obierz upieczone
buraki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do zupy, gdy ta się zagotuje. Trzymaj na
małym ogniu przez 30 minut, ale nie gotuj. Następnie dopraw do smaku octem,
solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito (ja z lenistwa nie przetarłam, krem
wyszedł pysznyJ)
Ugotuj ziemniaki do miękkości w
osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij dokładnie widelcem.
Dodaj śmietanę, wywar i masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i
solą. Nałóż krem z buraków, na środku ułóż porcję ziemniaczanego musu. Wierzch
posyp listkami tymianku. Jedz i smakujJ
uwielbiam buraczki, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń