Przejdź do głównej zawartości

Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych



W piątek 12 grudnia w odbyła się Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych. Dzięki uprzejmości restauracji Zielony Talerzyk mogłam się spotkać i wspólnie poświętować wraz z:

organizatorkami tego spotkania 
oraz z:
Dorotą  z bloga http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Siostrami Zalewskimi : http://cookinggoodlooking.blog.pl/
i jedynym mężczyzną w naszym babskim gronie



Zielony Talerzyk przygotował dla nas kompot z suszu oraz trzy świąteczne zupy: barszcz czerwony, zupę grzybową i bardzo smaczny krem chrzanowy z wędzoną rybą w środku.


Jak na blogerów przystało każdy z nas przyniósł po jednym daniu wytrawnym lub słodkim. Zatem na stole znalazły się: talaretki z kapustą i żurawiną, kulebiaczki z twarogiem i kaszą gryczaną, śledzie w śmietanie oraz z jabłkiem, cebulką i papryczką chili, kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, sałatka z orzechami, ryżem i ananasem, tradycyjna sałatka jarzynowa, pierogi z makiem, pasta piernikowa, strucla makowa i roladą czekoladowo-pomarańczową. Te smakołyki pamiętam, a było ich oczywiście więcej. Jak na taką ucztę przystało wyszliśmy z niej przejedzeni.


W związku z tym, iż byliśmy bardzo grzeczni i jak na tradycyjną Wigilię przystało, po zjedzonej kolacji przyszedł do nas św. Mikołaj, za co elfowi Marcie bardzo serdecznie dziękuję. 
Św. Mikołaj zajrzał do producentów takich jak: Appetita, Fistaszek, Lubella, Halina i Sugoi. Wszystkie te produkty na pewno wykorzystam. Uwielbiam, gdy moja kuchnia uwodzi aromatami i smakami. 



Podsumowując: wigilia przebiegała w bardzo sympatycznej atmosferze: sporo śmiechów i ploteczek. Podoba mi się, że spotykamy się w coraz szerszym gronie i coraz lepiej się poznajemy. Dziękuję bardzo organizatorkom oraz pozostałym przybyłym smakoszom. Oby więcej tak sympatycznych, kulinarnych spotkań. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Pieczarkowa z mleczkiem kokosowym

Dziś obchodzimy   Światowy   Dzień Pieczarki J zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym jest wspaniałą propozycją, by uczcić to międzynarodowe święto. Smaczna wariacja tradycyjnej zupy pieczarkowej. Zamiast śmietany użyłam mleczka kokosowego. Dodatkowo przyprawiłam kurkumą, curry i imbirem, co doskonale skomponowało się z pieczarkowym smakiem. Nadało też zupie wyjątkowego charakteru. To wspaniała propozycja również dla tych smakoszy, którzy nabiału nie mogą spożywać, a lubią, gdy ich zupa jest zabielona J   A czy Ty lubisz pieczarki? Pod jaką postacią najbardziej? Składniki: 10 pieczarek 2 ziemniaki 1-1,5 wywaru 200 ml mleczka kokosowego sól, pieprz kurkuma, curry, imbir suszony ew. suszona natka pietruszki Przygotowanie: Obierz ziemniaki. Pieczarki opłucz i obierz (jeśli masz taką potrzebę). Do gorącego wywaru, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokrój w plasterki (kapelusze razem z nóżką). Dodaj do zupy. Gotuj przez 15 mi...