niedziela, 21 grudnia 2014

Postna kapusta



Postna kapusta – bardzo smaczna kapusta i takie postne dania mogłabym jeść na okrągło. Długo duszona kapusta z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Przyprawiona cebulą i czosnkiem, a na koniec podlana czerwonym winem. Przyznam, że tak mi posmakowała, iż będę ją przyrządzać częściej niż tylko na wigilijną wieczerzę. Wam też tą postną, ale jakże smaczną kapustę polecam na święta i nie tylko.



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • olej
  • ziarenka jałowca, ziela angielskiego,
  • pieprzu czarnego i kolorowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g suszonych grzybów (namoczonych)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • sól, cukier, pieprz


Posiekaj cebulę. Kapustę odciśnij, a sok z niej zachowaj.. W garnku na oleju zeszklij cebulę. Włóż kapustę, zalej 1 szklanką wody i podgrzej chwilę. Do kapusty dodaj jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, posiekane ząbki czosnku i posiekane również grzyby. Duś na małym ogniu przez godzinę. Odstaw na noc. Następnego dnia zagotowuj postna kapustę, dodaj śliwki i wino. Duś około godziny mieszając od czasu do czasu. Jeśli w garnku jest dużo płynu, duś kapustę bez przykrywki, a jeśli mało - uzupełnij kwaśnym sokiem z kapusty.. Kolejnego dnia znów podgrzej, skosztuj i dopraw do smaku. Jedz i smakuj świątecznieJ

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...