Postna kapusta – bardzo smaczna kapusta i takie postne dania
mogłabym jeść na okrągło. Długo duszona kapusta z dodatkiem suszonych grzybów i
śliwek. Przyprawiona cebulą i czosnkiem, a na koniec podlana czerwonym winem.
Przyznam, że tak mi posmakowała, iż będę ją przyrządzać częściej niż tylko na
wigilijną wieczerzę. Wam też tą postną, ale jakże smaczną kapustę polecam na
święta i nie tylko.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 kg kapusty kiszonej
- olej
- ziarenka jałowca, ziela angielskiego,
- pieprzu czarnego i kolorowego
- 4 liście laurowe
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 g suszonych grzybów (namoczonych)
- 100 g suszonych śliwek
- 1 szklanka wina czerwonego
- sól, cukier, pieprz
Posiekaj cebulę.
Kapustę odciśnij, a sok z niej zachowaj.. W garnku na oleju zeszklij cebulę.
Włóż kapustę, zalej 1 szklanką wody i podgrzej chwilę. Do kapusty dodaj
jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, posiekane ząbki czosnku i posiekane
również grzyby. Duś na małym ogniu przez godzinę. Odstaw na noc. Następnego
dnia zagotowuj postna kapustę, dodaj śliwki i wino. Duś około godziny mieszając
od czasu do czasu. Jeśli w garnku jest dużo płynu, duś kapustę bez przykrywki,
a jeśli mało - uzupełnij kwaśnym sokiem z kapusty.. Kolejnego dnia znów
podgrzej, skosztuj i dopraw do smaku. Jedz i smakuj świątecznieJ
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń