Pieczone jabłka pyszna
propozycja ciepłego deseru, zwłaszcza, gdy za oknem tak nie za bardzo. Jabłko
to jeden z ulubionych moich owoców. Jabłko szara reneta jest duże i nadaje się
świetnie do pieczenia. A do wydrążonego środka wsypałam cynamon, orzechy
włoskie, ugotowaną kaszę jaglaną i żurawinę. Jeszcze odrobina miodu i można
wszystko nakryć jabłkową czapeczką. Upiec. Pyszny, pachnący i ciepły deser
gotowyJ MniamJ
Składniki:
- Jabłka
- Ugotowana kasza jaglana
- Orzechy włoskie
- Żurawina
- Miód
- Cynamon
Przygotowanie: Jabłka przekrój, tak by z
jednej części powstała czapeczka. Następnie z pozostałej część wydrąż gniazdo
nasienna i część miąższu.
Do środka powstałych dołeczków wsyp cynamon, dodaj posiekane
orzechy włoskie, kaszę jaglaną i żurawinę. Na wierzch dodaj pół łyżeczki miodu.
Nakryj jabłkowymi czapeczkami. Piecz w temperaturze 180 ºC przez 25 minut. Jedz
i smakujJ
Uwielbiam zapiekane jabłka :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń