czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczny keks wyjątkowy



Świąteczny keks a dlaczego wyjątkowy? A dlatego, iż nie zawiera glutenu, jajek ani mlekaJ Za to banany i bakalie. Słodkie, świąteczne ciasto. Smakuje wybornie również tradycyjnym smakoszom. Oni jedząc kolejną porcję, mówią, „ale dobre”. Smacznie i świątecznie polecam wszystkim smakoszom. Szczególnie tym, którzy z ważnych powodów nie mogą smakować w tradycyjnych świątecznych ciastach czy ciasteczkachJ


Składniki: na 1 keksówkę

  • 3 banany
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny Palma z Bielmaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki lnu złocistego
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody
  • orzechy włoskie
  • żurawina
  • rodzynki


Polewa:
  • 70 -100 g czekolady gorzkiej
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody



Przygotowanie: 2 łyżki lnu złocistego zalej 6 łyżkami wody. Spęczniały len zmiksuj z cukrem, dodaj rozciapane widelcem banany. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczona ciepłą (ale nie gorącą) margarynę. Wymieszaj. Obie mąki i sodę razem wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników. Dodaj pokrojone orzechy, żurawinę i rodzynki. Piecz w temp. 170 ºC przez 45 minut. 
Gdy ciasto ostygnie zrób polewę. Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier puder i kolejno rozpuszczaj kostki czekolady. Gorącą polewę wlej na wierzch keksu. Ładnie ją rozsmaruj. Następnie ładnie udekoruj według własnego pomysłu. Jedz i smakuj świątecznieJ



Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...