Świąteczny keks a dlaczego
wyjątkowy? A dlatego, iż nie zawiera glutenu, jajek ani mlekaJ Za to banany i bakalie. Słodkie, świąteczne ciasto. Smakuje
wybornie również tradycyjnym smakoszom. Oni jedząc kolejną porcję, mówią, „ale
dobre”. Smacznie i świątecznie polecam wszystkim smakoszom. Szczególnie tym,
którzy z ważnych powodów nie mogą smakować w tradycyjnych świątecznych ciastach
czy ciasteczkachJ
Składniki: na 1 keksówkę
- 3 banany
- 1 szklanka maki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny Palma z Bielmaru
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki lnu złocistego
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka sody
- orzechy włoskie
- żurawina
- rodzynki
Polewa:
- 70 -100 g czekolady gorzkiej
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 4-5 łyżek wody
Przygotowanie: 2 łyżki lnu złocistego zalej 6 łyżkami wody.
Spęczniały len zmiksuj z cukrem, dodaj rozciapane widelcem banany. Wymieszaj.
Dodaj rozpuszczona ciepłą (ale nie gorącą) margarynę. Wymieszaj. Obie mąki i
sodę razem wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników. Dodaj pokrojone orzechy,
żurawinę i rodzynki. Piecz w temp. 170 ºC przez 45 minut.
Gdy ciasto ostygnie
zrób polewę. Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier puder i kolejno rozpuszczaj kostki
czekolady. Gorącą polewę wlej na wierzch keksu. Ładnie ją rozsmaruj. Następnie
ładnie udekoruj według własnego pomysłu. Jedz i smakuj świątecznieJ
Komentarze
Prześlij komentarz