Pasta z fasoli z pietruszką- bardzo
smaczna propozycja na kanapkę.
Dodatek
czosnku i papryczki chili nadaje pikanterii. Do tego natka pietruszki, siemię
lniane, sok z cytryny. Po prostu „samo” zdrowie, które szczególnie dobrze smakuje
jesienią.
Przepis
ten pochodzi z magazynu Aromat (klik).
Elektroniczne, (nie) tylko kulinarne czasopismo Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej.
Aromat czeka na Wasze wrażeniaJ
Składniki:
- 200 g fasoli
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- sok z cytryny
- pół papryczki chili
- siemię lniane
- oliwa
- olej lniany
Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą. Następnie zalej
ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz pod bieżącą
wodą, przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Odstaw do
ostudzenia.
Do miski od malaksera wrzuć fasolę, natkę pietruszki, czosnek
przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i
sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki) i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2
łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Przełóż do miseczki/słoiczka.
Pastę tą można przechowywać w lodówce. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz