poniedziałek, 5 października 2015

Fasolowa pasta z pietruszką



Pasta z fasoli z pietruszką- bardzo smaczna propozycja na kanapkę.
Dodatek czosnku i papryczki chili nadaje pikanterii. Do tego natka pietruszki, siemię lniane, sok z cytryny. Po prostu „samo” zdrowie, które szczególnie dobrze smakuje jesienią.
Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik). Elektroniczne, (nie) tylko kulinarne czasopismo Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Aromat czeka na Wasze wrażeniaJ



Składniki: 
  • 200 g fasoli
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • pół papryczki chili
  • siemię lniane
  • oliwa
  • olej lniany


Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Odstaw do ostudzenia.

Do miski od malaksera wrzuć fasolę, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki) i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Przełóż do miseczki/słoiczka. Pastę tą można przechowywać w lodówce. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...