Krem z pieczonych buraków z aronią- bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa. W dodatku to bardzo rozgrzewający krem. Dodatek
aronii do pieczonych buraków podkreśla zarówno smak jak i kolor zupy. Ostatnio
bardzo kremowo zrobiło się na mym bloguJ Taki
czas na zupyJ
rozgrzewające, gęste i w jesiennych barwach. To tak strasznie miło przysiąść w
domu na talerzem pełnym gorącej zupyJ prawdaJ?
Składniki:
- 5-6 średnich czerwonych buraków
- 1-2 garści aronii
- 1 cebula czerwona
- 2 ziemniaki
- 1-1,5 bulionu warzywnego/ mięsnego
- 1 łyżka masła klarownego/oleju kokosowego
- olej rzepakowy
- imbir suszony
- pieprz
- sól
- śmietana/ kozi ser do podania
Przygotowanie: Umyte buraki przekrój na pół. Porozkładaj
na blasze, posól i polej olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 160 ºC przez
godzinę. Przestudzone buraki obierz i pokrój w większą kostkę. Obraną cebulę i
ziemniaki również pokrój w kostkę. Łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego
rozpuść w garnku o grubszym dnie. Wrzuć po kolei: cebulę, ziemniaki i buraki.
Podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem. Wlej
bulion, tak by przykrywał warzywa. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj
umyte kulki aronii. Przypraw imbirem. Zmiksuj. Skosztuj i przypraw do smaku. Krem z pieczonych buraków z aronią
gotowy. Przed podaniem możesz posypać wierzch ulubionym serem lub kleksem
śmietany. Jedz i smakujJ
Oj tak, u mnie też sezon na zupy w pełni :)
OdpowiedzUsuńTakiej buraczkowej jeszcze nie jadłam :)
to spróbuj koniecznie:) mam nadzieję, że będziesz smacznie zaskoczona:)
Usuń