wtorek, 13 października 2015

Krem z pieczonych buraków z aronią



Krem z pieczonych buraków z aronią- bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa. W dodatku to bardzo rozgrzewający krem. Dodatek aronii do pieczonych buraków podkreśla zarówno smak jak i kolor zupy. Ostatnio bardzo kremowo zrobiło się na mym bloguJ Taki czas na zupyJ rozgrzewające, gęste i w jesiennych barwach. To tak strasznie miło przysiąść w domu na talerzem pełnym gorącej zupyJ prawdaJ?


Składniki:

  • 5-6 średnich czerwonych buraków
  • 1-2 garści aronii
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 bulionu warzywnego/ mięsnego
  • 1 łyżka masła klarownego/oleju kokosowego
  • olej rzepakowy
  • imbir suszony
  • pieprz
  • sól
  • śmietana/ kozi ser do podania



Przygotowanie: Umyte buraki przekrój na pół. Porozkładaj na blasze, posól i polej olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 160 ºC przez godzinę. Przestudzone buraki obierz i pokrój w większą kostkę. Obraną cebulę i ziemniaki również pokrój w kostkę. Łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego rozpuść w garnku o grubszym dnie. Wrzuć po kolei: cebulę, ziemniaki i buraki. Podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem. Wlej bulion, tak by przykrywał warzywa. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj umyte kulki aronii. Przypraw imbirem. Zmiksuj. Skosztuj i przypraw do smaku. Krem z pieczonych buraków z aronią gotowy. Przed podaniem możesz posypać wierzch ulubionym serem lub kleksem śmietany. Jedz i smakujJ


Jesienne Superfoods

2 komentarze:

  1. Oj tak, u mnie też sezon na zupy w pełni :)
    Takiej buraczkowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to spróbuj koniecznie:) mam nadzieję, że będziesz smacznie zaskoczona:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...