Zupa z
pieczonej dyni - bardzo smaczny,
jesienny krem. Dyniowe zupy uwielbiam, co roku przyrządzam nową wariację. W
zeszłym sezonie był dyniowy krem z mleczkiem kokosowym (klik). Teraz czas na pieczoną dynię, której wielką
zaletą, poza smakiem, jest łatwość jej obieraniaJ
Pieczona dynia nadaje zupie nieco odmiennego charakteru. A smak świetnie
uzupełni cukinia oraz przyprawy. Wszystkich smakoszy zachęcam do
skosztowaniaJ
Składniki:
- 1 kg dynia hokkaido
- 2 obrane ziemniaki
- 1 cebula
- ½ cukinii
- 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
- sól, pieprz
- kurkuma, imbir
- ostra papryka
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę,
skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC
piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz
ze skórki i wydrąż środek z pestkami.
Cebulę pokrój w piórka, zaś
cukinię i ziemniaki w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oleju.
Dodawaj kolejno: cebulę, ziemniaki i cukinię. Przypraw. Zalej bulionem, tak by
warzywa były zakryte. Gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj. Skosztuj, dopraw
do smaku. Zupa z pieczonej dyni
gotowaJ Jedz i smakujJ
wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuń