Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonej dyni

  

Zupa z pieczonej dyni - bardzo smaczny, jesienny krem. Dyniowe zupy uwielbiam, co roku przyrządzam nową wariację. W zeszłym sezonie był dyniowy krem z mleczkiem kokosowym (klik). Teraz czas na pieczoną dynię, której wielką zaletą, poza smakiem, jest łatwość jej obieraniaJ Pieczona dynia nadaje zupie nieco odmiennego charakteru. A smak świetnie uzupełni cukinia oraz przyprawy. Wszystkich smakoszy zachęcam do skosztowaniaJ




Składniki:

  • 1 kg dynia hokkaido
  • 2 obrane ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, imbir
  • ostra papryka
  • olej rzepakowy


Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami.

Cebulę pokrój w piórka, zaś cukinię i ziemniaki w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oleju. Dodawaj kolejno: cebulę, ziemniaki i cukinię. Przypraw. Zalej bulionem, tak by warzywa były zakryte. Gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj. Skosztuj, dopraw do smaku. Zupa z pieczonej dyni gotowaJ Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015 Wegetariański obiad V

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych

W piątek 12 grudnia w odbyła się Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych. Dzięki uprzejmości restauracji Zielony Talerzyk mogłam się spotkać i wspólnie poświętować wraz z: Edytą z  http://www.pasjasmaku.com/ Martą z  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Angeliką z  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ organizatorkami tego spotkania  o raz z: Dorotą  z bloga http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Marleną : http:// smerfetka79.blogspot.com/ Kariną z  http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ Anią z  http:// przyprawmnie.blogspot.com Siostrami Zalewskimi :   http:// cookinggoodlooking.blog.pl/ i jedynym mężczyzną w naszym babskim gronie Dawidem z  http://rightbehindthekitchen.blogspot.com/ Zielony Talerzyk przygotował dla nas kompot z suszu oraz trzy świąteczne zupy: barszcz czerwony, zupę grzybową i bardzo smaczny krem chrzanowy z wędzoną rybą w środku. Jak na blogerów...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....