czwartek, 8 października 2015

Zupa z pieczonej dyni

  

Zupa z pieczonej dyni - bardzo smaczny, jesienny krem. Dyniowe zupy uwielbiam, co roku przyrządzam nową wariację. W zeszłym sezonie był dyniowy krem z mleczkiem kokosowym (klik). Teraz czas na pieczoną dynię, której wielką zaletą, poza smakiem, jest łatwość jej obieraniaJ Pieczona dynia nadaje zupie nieco odmiennego charakteru. A smak świetnie uzupełni cukinia oraz przyprawy. Wszystkich smakoszy zachęcam do skosztowaniaJ




Składniki:

  • 1 kg dynia hokkaido
  • 2 obrane ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, imbir
  • ostra papryka
  • olej rzepakowy


Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami.

Cebulę pokrój w piórka, zaś cukinię i ziemniaki w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oleju. Dodawaj kolejno: cebulę, ziemniaki i cukinię. Przypraw. Zalej bulionem, tak by warzywa były zakryte. Gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj. Skosztuj, dopraw do smaku. Zupa z pieczonej dyni gotowaJ Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015 Wegetariański obiad V

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...