Pasztet z fasoli z gruszką stanowi
bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Fasola, orzeszki ziemne i gruszka
wymieszane w pasztecie. Smaki cudowne. Podane składniki to porcja 1 keksówki.
Przepis
ten pochodzi z magazynu Aromat (klik). Zajrzyj również tamJ Naprawdę wartoJ Jesiennie i smacznie polecamJ
Składniki:
- 200g fasoli „Jaś”
- 1 duża cebula
- 1 gruszka
- 100g orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 jajka
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- kurkuma,
- suszone zioła: tymianek, rozmaryn
Przygotowanie: Fasolę namocz (przynajmniej na 12 godzin
wcześniej). Odcedź, wypłucz i ugotuj (przez około godzinę). Na patelni rozgrzej
olej, wrzuć pokrojona w piórka cebulę. Zeszklij ją. Następnie dodaj pokrojoną
gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką). Przypraw tymiankiem i rozmarynem
Duś do miękkości przez 5 minut. Przestudź. Fasolę, podduszona cebulę i gruszkę,
rozbełtane jajka i olej dokładnie zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy ziemne,
przyprawy. Wszystko wymieszaj. Przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia
keksówki. Pasztet piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut. Jedz i smakujJ
niam ale musi być smaczny... bo taki ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńta gruszka to musi być ciekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiekne zdjecia.
OdpowiedzUsuń