środa, 20 stycznia 2016

Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami




Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami  to słodki i smaczny prezent na Dzień Babci i Dziadka. Często kochane Babcie czekają na swe wnuczęta z ich ulubionym smakołykiem: szarlotką, sernikiem czy parowańcami. Miło im będzie, jeśli zaskoczymy ich słodką niespodzianką. Prawda? 
Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami będą w sam raz. Słodkie, ale nie za słodkie. Szybkie w przygotowaniu i łatwe do spakowania. Na pewno babcia z dziadkiem będą zadowoleni z takiego poczęstunku. A jakie jest Twoje ulubione babcine ciasto?



Składniki: na 16 sztuk
  • 1,5 szklanki maki gryczanej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • szczypta soli



Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Wrzuć migdałowe płatki i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Formę z dołkami wyłóż papilotkami. Napełniaj je do ¾ ich wysokości. Piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 20 minut. Ładnie udekoruj. Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami spakuj. Następnie jedz i smakujJ


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...