piątek, 29 stycznia 2016

Paluszki serowe




Paluszki serowe - Włosi mają swoje grissini, czyli paluchy wypiekane z ciasta chlebowego. Moje paluszki bez drożdży, za to: z serem cheddar, tymiankiem i kolorowym pieprzem. Dodatkowo są troszkę krótsze:) Cheddar jest jednym z ulubionych moich serów. Paluszki serowe - wspaniała przekąska zwłaszcza na koniec karnawału. Zachwycają smakiem, więc i Wam je polecamJ



Składniki: na  40 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g sera cheddar
  • 2 jajka
  • 150 g masła/margaryny
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szczypty soli
  • tymianek suszony , pieprz kolorowy



Przygotowanie: Cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Do miski malaksera wrzuć pokrojone masło/margarynę. Wlej mleko i roztrzepane jajka. Mieszaj. Dodaj suche składniki. Do wyrobienia ciasta wstępnie użyj malaksera, następnie dokończ ręką. Wyrób gładkie ciasto, które roluj w wałeczki trochę grubsze niż ołówek. Potnij na 10-15 cm kawałki. Ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200ºC ( z termoobiegiem) przez 5-8 minut, aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnika niech ostygną. Paluszki serowe gotowe. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...