Przejdź do głównej zawartości

Piernik staropolski z miodową polewą



Piernik staropolski tym razem z polewą miodową, a dokładnie z czekoladowo miodową.  W innej odsłonie znajdziesz go również tu (klik).

Ciasto na taki piernik należy nastawić 4-6 tygodni przed Świętami. A tydzień przed Bożym Narodzeniem należy go upiec, przekroić na blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnie na 1 -2 dni przed Wigilią polać wierzch i boki polewa i udekorować. Piernik ten został okrzyknięty najlepszym świątecznym ciastem. Tylko pozostaje być dumnym z tegoJ Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwachJ Nowy Rok smacznie czas zacząć. Wyjątkowo smacznym, świątecznym akcentemJ



Składniki:

  • 500 ml miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  •  
  • powidła śliwkowe do przełożenia


Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarownego


Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób staranniej przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i dostaw w zimna miejsce (piwnica, garaż lub lodówka) na 4-6 tygodni.

Na 7 dni przed świętami: Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Będzie łatwiej go rozwałkować. Podziel ciasto na 2 lub 3 części. Ciasto, gdy już nabierze pokojowej temperatury klei się jak plastelina i ręce trzeba włożyć do mąki zanim się za nie zabierzesz. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż blaszkę/blaszki i piecz każdy placek osobno w temperaturze 170 ºC przez 15 -20 minut.
Wystudzone piernikowe blaty przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj arkuszem papieru i obciąż równomiernie. Odstaw do skruszenia n 5-6 dni w chłodne miejsce.

Na 1-2 dni przed świętami: W rondelku rozpuść masło i miód, dodaj połamaną w kostkę czekoladę. Rozpuść, dokładnie wymieszaj. Wylej i rozprowadź równomiernie na cieście i jego bokach. Piernik staropolski z polewą miodową gotowy. Jedz i smakuj.



Komentarze

  1. mmmmmmm pyyyyycha :) u mnie dzisiaj tez kulinarnie, zapraszam :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)