poniedziałek, 14 marca 2016

Jajka z pieczarkami i chili




Jajka z pieczarkami i chili na pewno zachwycą podczas wielkanocnego śniadania. Smak jajek faszerowanych pieczarkami jest mi dobrze znany. Zwykle na Wielkanoc, ale nie tylko, przyrządza je moja mama. Zmodyfikowałam ten przepis. Dodatek chili nadał pieczarkom nieco pikanterii, a starta skórka cytrynowa świeżości i niesamowitego zapachu. Przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat Wiosna (klik). Zajrzyj tam i wiosennie zainspiruj sięJ PolecamJ


Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 pieczarek
  • ½ papryczki chili
  • skórka z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka majonezu
  • oliwa
  • masło klarowane


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je widelcem. Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekane chili, sól i pieprz. Wymieszaj. Ostudzone pieczarki drobno poszatkuj (możesz użyć rozdrabniacza).

Żółtka wymieszaj z pieczarkami. Dodaj majonez, oliwę i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj, skosztuj przypraw do smaku. Tak przygotowana masą wypełnij białkowe łódeczki. Udekoruj. Jajka z pieczarkami i chili gotowe. Jedz i smakujJ


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...