piątek, 4 marca 2016

Kaszotto - gryczanotto

   
Kaszotto - gryczanotto to danie powstało na tzw. „prędce”, a że smakuje bardzo dobrze to obecnie często się u nas pojawia jako danie obiadowe lub obiado-kolacja. 
Kaszotto – gryczanotto oprócz tego, iż jest bardzo smaczne to jeszcze szybkie w przygotowaniu. Mielone mięso, papryka zielona, cebula. Wszystko doprawione papryczką chili i lub/ pieprzem cayenne. My przyrządzamy to danie z kaszą gryczaną niepaloną, ale Wy możecie użyć oczywiście i palonej. Osobiście  za bardzo nie lubię posmaku kaszy gryczanej palonej, ale za to niepalona smakuje mi coraz bardziej. Chciałabym poznać jak to dawniej gotowano kasze gryczaną, taką w koc zawijaną. Może ktoś z Was mi podpowie:) 



Składniki:

  • ½- ¾  szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • olej rzepakowy
  • ½ papryczki chili
  • pieprz cayenne
  • sól
  • czarny pieprz


Przygotowanie: Ugotuj kaszę. W tym celu do rozgrzanego rondelka wsyp kaszę. Lekko ją podpraż (lekko podsmaż bez żadnego tłuszczu). Następnie zalej wrzątkiem. Dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę. Posól odrobinę. Stopniowo dodawaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem czarnym, papryczką chili i/lub pieprzem cayenne. Możesz też dodać ulubione suszone zioła. Gdy mięso już ładnie zmieni kolor, wrzuć pokrojoną w paski zieloną paprykę. Dodaj passatę pomidorową. Wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj, skosztuj i ew. dopraw do smaku. Kaszotto – gryczanotto gotowe. Jedz i smakujJ


1 komentarz:

  1. Pychotka :)
    Moja Babcia tak kaszę gotowała - w sensie, ten numer z kocem ;) Muszę ją podpytać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...