piątek, 18 marca 2016

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie



Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie to bardzo smaczna propozycja domowej wędliny. Oczywiście szynkę wolno pieczoną w miodzie i musztardzie można spożywać na ciepło, bezpośrednio po jej upieczeniu. Smaki wyborne. Na pewno tak pieczona szynka będzie gościć na naszym Wielkanocnym stole. Mięso kruche, dobrze wypieczone, rozpływa się w ustachJ Miód musztarda i cebula nadają szynce naprawdę wyjątkowo dobrego smaku. Och, jakie dobre pyszne mięso! Takie okrzyki dochodziły z kuchni, gdy je ostatnio upiekłamJ


Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • olej rzepakowy
  • suszona pietruszka
  • suszone oregano
  • sól, pieprz


Przygotowanie: Mięso solidnie natrzyj solą i ziołami. Włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem i przykryj. Wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc.

Cebulę pokrój w półtalarki. Miód wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, w ten sposób łatwiej się rozpuści. Dodaj musztardę i wymieszaj. Dodaj pieprz. Wlej troche oleju, jeśli zalewa jest za gęsta. Następnie tak przygotowana zalewą wysmaruj szynkę z każdej z jej stron. Ponownie włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez pierwsze 20 minut w temperaturze 150ºC, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 ºC i piecz (dalej pod przykryciem) przez 3-3,5 godziny. Od czasu do czasu podlewając szynkę powstałym sosem. Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie gotowa. Jedz i smakujJ


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie domowe wędliny, ja piekę zwykle w ziołach, muszę wypróbować Twoja marynatę koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...