Przejdź do głównej zawartości

Ciastka rolowane




Ciastka rolowane - bardzo smaczne ciasteczka. Z cynamonem, zrolowane!!! Takie zakręcone te ciastka sąJ Lukier na wierzchu, posypane mango lub czekoladą. Szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto należy porządnie schłodzić lub zamrozić. Następnie pokroić na plastry, upiec i gotowe. Ciastka rolowane nadają się również do przechowania, jeśli zostaną specjalnie ukryteJ.
Ciastka rolowane z mango lub czekoladą podarowałabym mojej Babci. Zjadłaby, kiedy by chciała. Może na spacerze z koleżankami, a może zaprosiłaby je na herbatę lub kawę do siebie. Te ciastka umiliłyby im taki zwykły dzień, kiedy ich dzieci i wnuki zajęte są swoimi sprawami. Może, choć na chwilę zapomniałyby o swoich troskach.


Składniki: na ok.30 sztuk


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 150g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru białego
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

Lukier:

  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • maczek mango Delecta
  • płatki czekoladowe Delecta

Przygotowanie: Do miski wsyp: biały cukier, cukier waniliowy i sól. Wrzuć masło. Połącz wszystko razem. Dodaj mąkę i najpierw mieszaj mikserem na najniższych obrotach, później zagnieć ręką.
Ciasto przełóż na wycięty arkusz papieru do pieczenia ( ok. 25 x 35 cm). Rozwałkuj je na nieco mniejszy prostokąt (22x30 cm).
Białko ubij z łyżką wody. W miseczce wymieszaj cukier brązowy z cynamonem. Ubite białko rozprowadź je na cieście. Teraz równomiernie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zaczynając od dłuższego boku, zwiń ciasto. Uważaj by przy rolowaniu ciasta masa nie wypłynęła. Tak przygotowaną roladę możesz oprócz papieru, owinąć jeszcze folią. Ciasto włóż do lodówki lub zamrażarki na 20-30 minut (ostatnio w lodówce odpoczywało całą noc).
Po tym czasie ciasto rozwiń z folii i/lub papieru, pokrój na 1-2 cm kawałki. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem (dość luźno, ciastka te nieźle rosną). Piecz „na złoto” w temperaturze 170ºC przez 10-15 minut.

Z cukru pudru i mleka przygotuj lukier. Polej nim ciastka. Posyp płatkami czekolady i mango. Ciastka rolowane gotowe. Jedz i smakujJ



Piecz... ot tak... prosto z serca!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·   ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...