Ciastka rolowane - bardzo smaczne ciasteczka. Z
cynamonem, zrolowane!!! Takie zakręcone te ciastka sąJ Lukier na wierzchu, posypane mango lub czekoladą. Szybkie w
przygotowaniu, gdyż ciasto należy porządnie schłodzić lub zamrozić. Następnie
pokroić na plastry, upiec i gotowe. Ciastka rolowane nadają się również do
przechowania, jeśli zostaną specjalnie ukryteJ.
Ciastka rolowane z mango lub
czekoladą podarowałabym mojej Babci. Zjadłaby, kiedy by chciała. Może na
spacerze z koleżankami, a może zaprosiłaby je na herbatę lub kawę do siebie. Te
ciastka umiliłyby im taki zwykły dzień, kiedy ich dzieci i wnuki zajęte są
swoimi sprawami. Może, choć na chwilę zapomniałyby o swoich troskach.
Składniki: na ok.30 sztuk
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki orkiszowej
- 150g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru białego
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
- ¼ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- 1 białko
- 1 łyżka wody
Lukier:
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- maczek mango Delecta
- płatki czekoladowe Delecta
Przygotowanie: Do miski wsyp: biały cukier, cukier
waniliowy i sól. Wrzuć masło. Połącz wszystko razem. Dodaj mąkę i najpierw
mieszaj mikserem na najniższych obrotach, później zagnieć ręką.
Ciasto przełóż na wycięty arkusz
papieru do pieczenia ( ok. 25 x 35 cm). Rozwałkuj je na nieco mniejszy
prostokąt (22x30 cm).
Białko ubij z łyżką wody. W
miseczce wymieszaj cukier brązowy z cynamonem. Ubite białko rozprowadź je na
cieście. Teraz równomiernie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zaczynając od dłuższego boku,
zwiń ciasto. Uważaj by przy rolowaniu ciasta masa nie wypłynęła. Tak
przygotowaną roladę możesz oprócz papieru, owinąć jeszcze folią. Ciasto włóż do
lodówki lub zamrażarki na 20-30 minut (ostatnio w lodówce odpoczywało całą
noc).
Po tym czasie ciasto rozwiń z
folii i/lub papieru, pokrój na 1-2 cm kawałki. Ułóż na blasze wyścielonej
pergaminem (dość luźno, ciastka te nieźle rosną). Piecz „na złoto” w
temperaturze 170ºC przez 10-15 minut.
Z cukru pudru i mleka przygotuj
lukier. Polej nim ciastka. Posyp płatkami czekolady i mango. Ciastka rolowane gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz