Rabarbarowa lemoniada w wersji dla całkiem dużych
smakoszyJ Rabarbar, cytrusy i
alkohol: biały rum lub wódka (w wersji lżejszej z białym winem).
Dla orzeźwienia i relaksu, w majowy weekend w sam raz. Można dorzucić maliny, gdy będą już dojrzałe i pyszne. Oczywiście rabarbarową lemoniadę można przygotować w wersji bez alkoholu, wtedy należy użyć nieco więcej wody. Z alkoholem czy bez, smacznie polecam rabarbarową lemoniadęJ
Dla orzeźwienia i relaksu, w majowy weekend w sam raz. Można dorzucić maliny, gdy będą już dojrzałe i pyszne. Oczywiście rabarbarową lemoniadę można przygotować w wersji bez alkoholu, wtedy należy użyć nieco więcej wody. Z alkoholem czy bez, smacznie polecam rabarbarową lemoniadęJ
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 800 ml wody
- 4-5 łyżek cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- biały rum lub wódka, białe wino
Przygotowanie: Rabarbar pokrój, przełóż do
garnka. Wsyp cukier, zalej wodą. Całość doprowadź do wrzenia i chwilkę pogotuj.
Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Następnie
przez sitko lub gazę przecedź rabarbar. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy. Wkrój plasterki limonki. Wymieszaj, skosztuj. Wlej sok z cytryny i
alkohol do smaku. Rabarbarowa lemoniada
dla dorosłych gotowa. Jedz, a raczej pij i smakujJ
To coś dla mnie lubię kwaśne smaki.
OdpowiedzUsuńSuper, to ja się częstuje :-)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam ten smak w połączeniu z białym winem - świetna lemoniada! :)
OdpowiedzUsuń