piątek, 13 maja 2016

Rabarbarowa lemoniada dla dorosłych

  
Rabarbarowa lemoniada w wersji dla całkiem dużych smakoszyJ Rabarbar, cytrusy i alkohol: biały rum lub wódka (w wersji lżejszej z białym winem). 
Dla orzeźwienia i relaksu, w majowy weekend w sam raz. Można dorzucić maliny, gdy będą już dojrzałe i pyszne. Oczywiście rabarbarową lemoniadę można przygotować w wersji bez alkoholu, wtedy należy użyć nieco więcej wody. Z alkoholem czy bez, smacznie polecam rabarbarową lemoniadęJ



Składniki:


  • 500 g rabarbaru
  • 800 ml wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • biały rum lub wódka, białe wino

Przygotowanie: Rabarbar pokrój, przełóż do garnka. Wsyp cukier, zalej wodą. Całość doprowadź do wrzenia i chwilkę pogotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Następnie przez sitko lub gazę przecedź rabarbar. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wkrój plasterki limonki. Wymieszaj, skosztuj. Wlej sok z cytryny i alkohol do smaku. Rabarbarowa lemoniada dla dorosłych gotowa. Jedz, a raczej pij i smakujJ



3 komentarze:

  1. To coś dla mnie lubię kwaśne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam ten smak w połączeniu z białym winem - świetna lemoniada! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...