Amarantusowy murzynek to naprawdę bardzo smaczne
ciasto. Czekoladowo- gryczane ciasto z brzoskwiniami i amarantusem. Wilgotne,
słodkie w sam raz. Znika w tempie ekspresowym. Oprócz smaku, magia kolorów. To wszystko czego nam
trzeba latem, prawda?
A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat (klik)-
internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Ponadto znajdziesz
tam wiele ciekawych artykułów i letnich przepisów. Zapraszam do lektury.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 6 brzoskwiń
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- amarantus ekspandowany do dekoracji
Przygotowanie: Jajka
utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, amarantus, kakao, sól i
łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Dokładnie wymieszaj. Trzy obrane
brzoskwinie pokrój na ósemki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim ułóż
cząstki brzoskwiń. Następnie wyłóż ciasto równomiernie. Piecz w temperaturze
170ºC przez ok. 40 minut.
Pozostałą cześć brzoskwiń obierz
i pokrój również w ósemki. Z masła, czekolady, miodu i 2 -3 łyżek wody
przygotuj polewę. Wylej ją na ostudzone ciasto. Udekoruj brzoskwiniami i
amarantusem. Amarantusowy murzynek
gotowy. Jedz i smakujJ
Zrobiłam:) jest bardzo smaczny. Dziś robię 2 raz!:)
OdpowiedzUsuń