piątek, 29 lipca 2016

Amarantusowy murzynek




Amarantusowy murzynek to naprawdę bardzo smaczne ciasto. Czekoladowo- gryczane ciasto z brzoskwiniami i amarantusem. Wilgotne, słodkie w sam raz. Znika w tempie ekspresowym. Oprócz smaku, magia kolorów. To wszystko czego nam trzeba latem, prawda?
A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat (klik)- internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Ponadto znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów i letnich przepisów. Zapraszam do lektury.


Składniki:


  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 6 brzoskwiń
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • amarantus ekspandowany do dekoracji


Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, amarantus, kakao, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Dokładnie wymieszaj. Trzy obrane brzoskwinie pokrój na ósemki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim ułóż cząstki brzoskwiń. Następnie wyłóż ciasto równomiernie. Piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 40 minut.

Pozostałą cześć brzoskwiń obierz i pokrój również w ósemki. Z masła, czekolady, miodu i 2 -3 łyżek wody przygotuj polewę. Wylej ją na ostudzone ciasto. Udekoruj brzoskwiniami i amarantusem. Amarantusowy murzynek gotowy. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...