poniedziałek, 18 lipca 2016

Polędwiczka dobrze przyprawiona




Polędwiczka dobrze przyprawiona i rozpływająca się w ustach. Domowe, upieczone mięso. Wcześniej przez noc zamarynowane. Po prostu pycha. Można spożywać bezpośrednio po upieczeniu lub później, gdy ostygnie. Taka polędwiczka dobrze przyprawiona, czy na obiad, czy na kanapkę, smakuje wybornie. Z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. PolecamJ



Składniki:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju dyniowego
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, pieprz,
  • sól, pieprz cayenne



Przygotowanie: Przyprawy, oleje i ocet wymieszaj za sobą. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzyj mięso. Na noc odstaw do lodówki, by polędwiczka przeszła smakiem. 
Następnego dnia do marynaty z mięsem dolej wody, tak do wysokości 2/3 polędwiczki. Piecz pod przykryciem w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Polędwiczka dobrze przyprawiona gotowa. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

  1. 50 min z termoobiegiem?Jest sucha jak wiór ,no bo jaka ma być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi soczysta:)Rozpływa się w ustach:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...