Polędwiczka dobrze przyprawiona i
rozpływająca się w ustach. Domowe, upieczone mięso. Wcześniej przez noc
zamarynowane. Po prostu pycha. Można spożywać bezpośrednio po upieczeniu lub
później, gdy ostygnie. Taka polędwiczka dobrze przyprawiona, czy na obiad, czy na
kanapkę, smakuje wybornie. Z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. PolecamJ
Składniki:
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju dyniowego
- 1 nieduży ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, pieprz,
- sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Przyprawy, oleje i ocet wymieszaj za sobą. Tak przygotowaną marynatą porządnie
natrzyj mięso. Na noc odstaw do lodówki, by polędwiczka przeszła smakiem.
Następnego dnia do marynaty z mięsem dolej wody, tak do wysokości 2/3
polędwiczki. Piecz pod przykryciem w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem)
przez około 50 minut. Polędwiczka dobrze
przyprawiona gotowa. Jedz i smakujJ
50 min z termoobiegiem?Jest sucha jak wiór ,no bo jaka ma być.
OdpowiedzUsuńWychodzi soczysta:)Rozpływa się w ustach:)
Usuń