środa, 13 lipca 2016

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

  
Biszkopt z porzeczkami: czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakowałJ
Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka, czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki.
Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta, Dorota, Julianna, Anna, Agnieszka, Marlena i Marta. Zajrzyjcie tam równieżJ



Składniki:


  • 6 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych


Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). Na wierzch rozsyp równomiernie porzeczki. Możesz lekko je powgniatać w ciasto. Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160º-170ºC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut. Biszkopt z porzeczkami gotowy.  Po ostygnięciu odwróć go do gory nogami, a w upalne dni wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych. Jedz i smakujJ


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...