Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

  
Biszkopt z porzeczkami: czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakowałJ
Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka, czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki.
Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta, Dorota, Julianna, Anna, Agnieszka, Marlena i Marta. Zajrzyjcie tam równieżJ



Składniki:


  • 6 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych


Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). Na wierzch rozsyp równomiernie porzeczki. Możesz lekko je powgniatać w ciasto. Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160º-170ºC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut. Biszkopt z porzeczkami gotowy.  Po ostygnięciu odwróć go do gory nogami, a w upalne dni wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych. Jedz i smakujJ


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek

Cynamonowy ryż ze śliwkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka (edycja śliwki ). Danie szybkie, bo u mnie ostatnio czas strasznie zakręcony. Bardzo chciałam wziąć udział w tej, jakże smacznej zabawie. Cynamonowy ryż ze śliwkami świetny na sycące, ciepłe śniadanie lub deser. Dla wszystkich smakoszy, których czas goni, polecam cynamonowy ryż ze śliwkami . A razem ze mną w Lubelskim Kociołku śliwki przyrządzają: Marta , Dorota , Joanna , Edyta , Ela , Karolina i Julianna Zajrzyjcie i do nich, by sprawdzić, jakie tam smakowitości goszczą J Składniki: 100g ryżu 10 śliwek 1 brzoskwinia 1 łyżeczka masła najlepiej klarowanego 1 łyżka miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu ½  łyżeczki imbiru suszonego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej  uprażone płatki migdałów Przygotowanie: Ugotuj ryż. Śliwki i brzoskwinię  wydryluj . Śliwki pokrój w ćwiartki, a brzoskwinię w ósemki. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj...