Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki jest delikatny, w połączeniu z wyraźnym, nieco kwaskowatym smakiem czarnej
porzeczki. Super!!! Wyśmienity letni deser. Pełnia smaków, dla tych, co nie mogą lub
chcą trochę poeksperymentować w kuchni.
A przepis ten, jak i wiele innych, pochodzi z Magazynu Aromat (klik)-
internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Nie tylko przepisy tam znajdziesz! Zapraszam do
lekturyJ
Składniki:
- 2 korzenie pietruszki
- 400 ml mleczka kokosowego
- ½ laski wanilii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szklanka czarnej porzeczki
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie: Pietruszkę obierz. Pokrój na mniejsze
kawałki. Zalej mleczkiem kokosowym. Rozetnij pół laski wanilii. Wydrąż. Dodaj
do mleka. Wrzuć również wydrążone części. Gotuj wszystko razem przez 20 minut
(aż pietruszka będzie miękka). Wyjmij laski wanilii Zmiksuj.
Porzeczki umyj, usuń „ogonki”.
Wrzuć do garnka, zasyp cukrem. Wlej odrobinę wody i zagotuj. Możesz przetrzeć
przez sitko. Budyń wraz z musem przekładaj warstwami. Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki gotowyJ Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz