środa, 14 grudnia 2016

Śledzie z suszonymi pomidorami



Połączenie genialne: suszony pomidor, bazylia i śledź. Rozpływające się w ustach, pełne smaku i aromatu. Śledzie uwielbiam, w różnych odsłonach i niemalże przez cały rok. W okresie Bożego Narodzenia jadam je częściej. Śledzie suszonymi pomidorami wzbogacą nie tylko na świąteczny stół. 
Przepis pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Znajdziesz tam nie tylko mnóstwo przepisów na świąteczne i zimowe smakołyki, lecz również wiele interesujących artykułów oprawionych wspaniałymi zdjęciami. Zachęcam do lekturyJ


Składniki:

  • 6-7 płatów śledziowych typu matias
  • 12 suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki oleju z zalewy z pomidorów
  • ½ szklanki oleju rzepakowy
  • ¼ szklanki wody
  • 1 cebula
  • bazylia suszona
  • pieprz świeżo mielony



Przygotowanie: Śledzie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie namocz je w zimnym mleku wymieszanym z wodą przez 2-3 godziny. Odcedzone śledzie pokrój ukośnie w około 3 cm kawałki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Suszone pomidory zaś w paseczki. W słoiku układaj warstwami: śledzie oprószone bazylią i pieprzem, cebula i suszone pomidory. Oleje wraz z wodą wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie, ta by wszystkie były przykryte. Pokrywką zakręć słoik i wstaw na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Śledzie z suszonymi pomidorami gotowe. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...