Połączenie genialne: suszony
pomidor, bazylia i śledź. Rozpływające się w ustach, pełne smaku i aromatu. Śledzie
uwielbiam, w różnych odsłonach i niemalże przez cały rok. W okresie Bożego Narodzenia
jadam je częściej. Śledzie suszonymi
pomidorami wzbogacą nie tylko na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z najnowszego numeru
internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik)
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Znajdziesz tam nie tylko mnóstwo przepisów na
świąteczne i zimowe smakołyki, lecz również wiele interesujących artykułów
oprawionych wspaniałymi zdjęciami. Zachęcam do lekturyJ
Składniki:
- 6-7 płatów śledziowych typu matias
- 12 suszonych pomidorów
- ¼ szklanki oleju z zalewy z pomidorów
- ½ szklanki oleju rzepakowy
- ¼ szklanki wody
- 1 cebula
- bazylia suszona
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie: Śledzie
opłucz pod bieżącą wodą. Następnie namocz je w zimnym mleku wymieszanym z wodą
przez 2-3 godziny. Odcedzone śledzie pokrój ukośnie w około 3 cm kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Suszone pomidory zaś w paseczki. W
słoiku układaj warstwami: śledzie oprószone bazylią i pieprzem, cebula i
suszone pomidory. Oleje wraz z wodą wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym sosem
zalej śledzie, ta by wszystkie były przykryte. Pokrywką zakręć słoik i wstaw na
przynajmniej kilka godzin do lodówki. Śledzie
z suszonymi pomidorami gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz