Żurawina, czerwona cebula i
śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z
pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i
karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik)
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tamJ Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. PolecamJ
Składniki:
- 1 kg śledzi typu matias
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- ¾ litra wody
- 2-3 listki laurowe
- pieprz świeżo mielony
- 100 g żurawiny suszonej
- 1 duża czerwona cebula
Przygotowanie: Śledzie
wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od
czasu do czasu.
Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier,
wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj
przez 3 minuty. Następnie wlej ocet i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odstaw,
dodaj olej i ostudź.
Żurawinę zalej wrzącą wodą tak by napęczniała. Odcedź. Cebulę
pokrój w piórka. Śledzie pokrój na 3-4 części każdy. W litrowym słoiku układaj
warstwami: śledzie, czerwona cebula, żurawina itd. Na końcu wlej przygotowaną
zalewę, tak by wszystkie śledzie były przykryte. Słoik szczelnie zamknij i
wstaw na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Jedz świętuj i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz