czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą




Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tamJ Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. PolecamJ



Składniki:

  • 1 kg śledzi typu matias
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ litra wody
  • 2-3 listki laurowe
  • pieprz świeżo mielony
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 duża czerwona cebula



Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu.
Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Następnie wlej ocet i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odstaw, dodaj olej i ostudź.

Żurawinę zalej wrzącą wodą tak by napęczniała. Odcedź. Cebulę pokrój w piórka. Śledzie pokrój na 3-4 części każdy. W litrowym słoiku układaj warstwami: śledzie, czerwona cebula, żurawina itd. Na końcu wlej przygotowaną zalewę, tak by wszystkie śledzie były przykryte. Słoik szczelnie zamknij i wstaw na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Jedz świętuj i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...