Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki, które mogą świąt nie doczekać...




Pierniczki upiekłam już w sobotę, w niedzielę część z nich polukrowałam. Schowałam do puszki przedtem częstując jednym z nich naszego niespełna półtorarocznego Brzdąca. Teraz Brzdąc przychodzi w okolicę szafki, w której one leżakują i dopomina się o kolejnego. I jak tu odmówić? Nie wiem JJJ  
Tak, więc dziś biorę się za pieczenie kolejnej partii pierniczków. Może uda się im doczekać ŚwiątJ



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ -1 łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ew. łyżka śmietany i/lub mleka


Lukier:
  • 1 białko
  • 150 -200 g cukru pudru
  • sok z cytryny



Przygotowanie: Masło, miód i cukier rozpuść w rondlu. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawami.  Do mąki wbij jajka. Wlej ciepłe masło z miodem i cukrem. Wyrób ciasto. Gdyby wyszło zbyt kruche dodaj śmietanę i lub mleko. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). 
Następnego dnia podziel ciasto na części. Każdą z nich cienko rozwałkuj (grubość 3-4 mm). Wykrawaj pierniczki, które układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez 8-10 minut.

Lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo go dodając. Pod koniec ucierana wciśnij kilka kropel soku z cytryny. Ostudzone pierniczki możesz polukrować. Przełóż je do puszki lub szklanego słoika i szczelnie zamknij. Jedz, świętuj i smakujJ


Komentarze

  1. Jestem pewna, że Brzdąc zna się na rzeczy :) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Sałatka z roszponką i awokado

Awokado w połączeniu  z roszponką, rzodkiewką i jabłkiem. Pycha!!!Zielona, wiosenna sałatka świetnie smakuje wraz z jajkami faszerowanymi lub ugotowanymi na twardo. To również wspaniała propozycja na wielkanocny stół. A przepis na sałatkę z roszponką i awokado pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik) . Zajrzyj i przekonaj się, jakie inne wielkanocne i wiosenne przepisy tam dla Ciebie mamy:) Składniki: 3-4 garści roszponki 3-4 garści sałaty osuszonej, porwanej na kawałki kilka rzodkiewek 1 awokado 1 jabłko 1 czerwona cebula 1-2 łyżki ocet balsamiczny 3-4 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Z oleju, octu balsamicznego, oliwy, musztardy, rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu przygotuj sos. Roszponkę opłucz osusz. Wraz z sałatą wrzuć do salaterki. Obraną cebulę, przekrój na pół i pok...

Marmurkowa babka z jagodami

W oczekiwaniu na truskawki, takie dojrzałe w słońcu , proponuję babkę dwukolorową z jagodami (w maju z mrożonymi), w jagodowym sezonie oczywiście ze świeżymi.  Nie ma jak domowe, pyszne ciasto. Do niedzielnej herbaty, kawy czy kakao marmurkowa babka z jagodami   będzie w sam raz:) Składniki Ciacho: 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka stopionej margaryny 2-3 łyżki mleka 2-3 łyżeczki kakao jagody mrożone lub świeże Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru kilka kropel cytryny P rzygotowanie: Ciacho: Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę. Do jajek z cukrem dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej ciepły tłuszcz. Wymieszaj. Połowę ciasta wlej do formy babkowej, natłuszczonej i posypanej mąką lub bułka tartą. Wsyp jagody. Do pozo...