piątek, 24 marca 2017

Krokiety ze szpinakiem



Ziemniaczane krokiety ze szpinakiem, mięsem indyczym i orzechami laskowymi. Odrobina soku i startej skórki z cytryny nadaje im wyjątkowego charakteru. Bardzo smaczna propozycja bezglutenowego dania na wiosenny obiad, kolację czy spakowania do pudełka jako drugie śniadanie. A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zachęcam do lekturyJ



Składniki:

  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 100 -150 g ugotowanego mięsa indyczego
  • 2 jajka
  • 3-4 garści liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarownego
  • mąka gryczana
  • ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z ¼ cytryny
  • olej rzepakowy


Przygotowanie: Szpinak opłucz, osusz i drobno pokrój. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć szpinak. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Posól i wymieszaj. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swą objętość.
Ziemniaki rozgnieć widelcem. Przełóż do miski. Dodaj przestudzony szpinak i drobno pokrojone mięso indycze. Wbij jajka. Wsyp orzechy laskowe. Przypraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Wyrób krokiety dosypując w trakcie mąkę gryczaną. W dłoniach formułuj podłużne ziemniaczane krokiety. Usmaż je na rozgrzanym oleju. Krokiety ze szpinakiem gotowe. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...