Ziemniaczane krokiety ze
szpinakiem, mięsem indyczym i orzechami laskowymi. Odrobina soku i startej skórki
z cytryny nadaje im wyjątkowego charakteru. Bardzo smaczna propozycja bezglutenowego
dania na wiosenny obiad, kolację czy spakowania do pudełka jako drugie
śniadanie. A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8
Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zachęcam do lekturyJ
Składniki:
- 8 ugotowanych ziemniaków
- 100 -150 g ugotowanego mięsa indyczego
- 2 jajka
- 3-4 garści liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarownego
- mąka gryczana
- ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
- sól, czarny pieprz
- łyżka soku z cytryny
- starta skórka z ¼ cytryny
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Szpinak
opłucz, osusz i drobno pokrój. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć szpinak. Dodaj
posiekany ząbek czosnku. Posól i wymieszaj. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak
zmniejszy swą objętość.
Ziemniaki rozgnieć widelcem.
Przełóż do miski. Dodaj przestudzony szpinak i drobno pokrojone mięso indycze.
Wbij jajka. Wsyp orzechy laskowe. Przypraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z
cytryny. Wyrób krokiety dosypując w trakcie mąkę gryczaną. W dłoniach formułuj
podłużne ziemniaczane krokiety. Usmaż je na rozgrzanym oleju. Krokiety ze
szpinakiem gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz