wtorek, 21 marca 2017

Marchewkowa pasta ze słonecznikiem – Lubelski Kociołek



Marchewkowa pasta ze słonecznikiem, pomarańczą, czosnkiem i imbirem. Jeszcze odrobina miodu, oliwy i soku z cytryny. Pyszna, w kolorze soczystej pomarańczy, marchewkowa pasta gotowa. Na kanapki w słoneczny lub deszczowy dzień w sam raz. By powitać wiosnę również znakomita.

A przepis ten bierze udział w kulinarnej zabawie – Lubelski Kociołek to kolejna edycja, w której pichcimy marchewkę. Wraz ze mną gotują:

Edyta z bloga Pasja Smaku
Julianna z bloga Obiad gotowy
Agnieszka z bloga Wilczkowy Świat
Marta z bloga Kolorowo Torcikowo





Składniki:

  • 5-6 marchewek
  • 1 pomarańcza
  • 50 g  ziaren słonecznika
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, czarny pieprz
  • imbir, kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa


Przygotowanie: Marchew obierz. Pokrój w cienkie plasterki. Gotuj pod przykryciem do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wody (8-10 minut). Następnie odcedź marchewkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pomarańczę również obierz, dokładnie tak bez tej białej skórki zwaną albedo. Pokrój na mniejsze kawałki. Słonecznik upraż na suchej patelni. Do kubka od rozdrabniacza wrzucaj kolejno marchew, słonecznik i czosnek. Dodaj miód i przyprawy. Wlej sok z cytryny i oliwę. Wrzuć też pół pomarańczy. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo kolejne części pomarańczy i oliwę. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Marchewkowa pasta ze słonecznikiem gotowa. Jedz i smakuj.


4 komentarze:

  1. Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super - u mnie tez pasta kanapkowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahaa, wiesz, że też się zastanawiałam nad słonecznikową pastą z marchewką, ale ostatecznie miałam już zrobione inne smarowidło, więc do Kociołka zrobiłam budyń;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek, gałka i słonecznik - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...